Verstappen: ik moet hem uit de muur houden, zo simpel is het

Aangepast
Max Verstappen tijdens de sponsorbijeenkomst voorafgaand aan de GP van Canada NOS/Louis Dekker
Geschreven door
Louis Dekker
verslaggever F1

Het is nog niet het seizoen van Max Verstappen. De cijfers spreken boekdelen: na zes grands prix staat hij zesde in het wereldkampioenschap en overwinningen boekte hij nog niet. Voor het eerst lijkt de auto zowaar beter dan de coureur. Dat is een unicum in de Formule 1-carrière van Verstappen.

De Red Bull-coureur was in z'n eerste jaren amper op uitglijders te betrappen en werd geroemd om zijn stuurmanskunst, branie en de bijbehorende inhaalmanoeuvres. Dit seizoen verbleekt zijn ster. Verstappen heeft nog geen enkel foutloos weekend achter de rug.

Ricciardo wel titelkandidaat

Teamgenoot Daniel Ricciardo won al twee races en wordt door wereldkampioen Lewis Hamilton wél beschouwd als concurrent voor de wereldtitel. "Als Daniel voor de zomerstop nóg een race wint, maakt dat hem een serieuze gegadigde."

Hamilton praat niet over Verstappen. Logisch. De 20-jarige Nederlander stond dit seizoen nog maar één keer op het podium, gaf door grove fouten twee geramde zeges cadeau aan zijn teamgenoot en zit in de hoek waar de klappen vallen.

"Soms heb je van die fases dat het tegenzit", zegt Verstappen in Montreal tijdens een sponsorbijeenkomst waar hij eerst aan een F1-kennisquiz moet meedoen en daarna z'n monteurkunsten door middel van een bandenwissel mag tonen. Dat lukt na een wat aarzelende start net onder de vier seconden.

Verstappen krijgt en passant ook de vraag voorgeschoteld hoe het komt dat zijn seizoenstart niet je-van-het is. Z'n analyse is broodnuchter en weinig diepgravend. "Gelukkig duurt het seizoen nog lang. Sometimes shit happens..."

Typerend is ook zijn reactie op de vraag hoe hard hij een foutloos weekend nodig heeft. "Ik heb altijd een clean weekend nodig, alleen is het er dit jaar nog niet van gekomen." En weet Verstappen al wat hij moet doen om in Canada het tij te keren? "Ja hoor, uit de muur blijven. Iets meer finesse. Zo simpel is het."

Max Verstappen tijdens de training voor de GP van Monaco AFP

Top-6 WK-stand Formule 1 na zes races

CoureurTeamPunten
1.Lewis HamiltonMercedes110
2.Sebastian VettelFerrari96
3.Daniel RicciardoRed Bull Racing72
4.Valterri BottasMercedes68
5.Kimi RäikkönenFerrari60
6.Max VerstappenRed Bull Racing35

Verstappen kan wel tegen een stootje

Verstappen zegt dat de kritiek op zijn matige prestaties hem niet raakt, ook niet als die afkomstig is van zijn concurrenten en andere experts op het circuit. "Het is altijd makkelijk schieten op iemand die het zwaar heeft. Ik hou er niet van om over anderen te zeggen of ze iets goed of fout doen. Dat anderen dat wel doen is hun keuze. Ik ben opgegroeid in een stevige omgeving. Ik ben wel wat gewend, kan wel tegen een stootje. Niets of niemand kan me raken of pijn doen."

De coureur van Red Bull Racing beseft dat de wereldtitel na zes races al bijna uit beeld is. "Het is tricky. We hebben een geweldige auto, maar we missen topsnelheid. Daardoor kunnen we niet op elk circuit voor de overwinning gaan. Dat moeten we accepteren. Op sommige circuits kunnen we winnen en op een aantal circuits vechten we voor een podiumplek, maar om de titel te grijpen moet je overal kunnen winnen. Zover zijn we nog niet."

Goed nieuws is dat motorleverancier Renault in Canada met een update komt die de krachtbronnen wat extra vermogen geeft. "Dat maakt het iets makkelijker voor ons. Elk beetje helpt. Ik hoop dat we het gat met Mercedes en Ferrari kunnen dichten. Zeker op zaterdag is dat essentieel. In de kwalificatie komen we tekort en het is met de huidige auto's heel erg moeilijk om in te halen."

Max Verstappen AFP

Even shoppen

Ondanks de tegenslagen in de recente grands prix oogt Verstappen niet teneergeslagen. Hij lacht tijdens de pubquiz van oor tot oor en zegt de dingen die de sponsors en de gastheren graag willen horen. "Montreal is een fijne stad met een goede 'vibe'. Ik voel me hier op m'n gemak."

En ook over de aanstaande grand prix is hij opgewekt. "In de race kunnen we het tempo altijd goed volgen. Ik denk dat we wel kans maken op een mooi resultaat, zeker als we beter met de banden omgaan dan de concurrentie."

Verstappen krijgt uiteindelijk de lachers op z'n hand als hij vertelt over zijn middagje winkelen in Montreal. "Ik moest even shoppen omdat ik wat dingen voor m'n racefiets nodig had. Dat is gelukt. De eigenaar van de winkel was heel aardig, maar hij herkende me niet. Hij vroeg me of ik hier ben vanwege de grand prix, hahaha."

STER Reclame