Beelden martelaar vrouwenkiesrecht opgedoken

Davison, 2e van rechts BFI

In het archief van het Britse filminstituut BFI zijn bewegende beelden teruggevonden van de beroemde suffragette Emily Wilding Davison. Zij kwam in 1913, veertig jaar oud, om het leven bij een protestactie voor vrouwenkiesrecht tijdens de Epsom Derby. Een film van die actie waren de enige bewegende beelden die van Davison bekend waren.

Davison wierp zich tijdens de beroemde paardenrace voor het paard van koning George V. Ze kwam daarbij onder het dier terecht en stierf enkele dagen later aan haar verwondingen. Het geldt nog altijd als een dramatisch moment in de strijd voor vrouwenkiesrecht in Groot-Brittanniƫ. Eerder had de radicale feministe al naam gemaakt met hongerstakingen en door in de gevangenis een zelfmoordpoging te doen.

De nieuwe beelden werden gevonden door een schrijver die werkte aan een toneelstuk over Davison, Deborah Clair. Davison komt voorbijlopen tijdens een protestmars in Hyde Park in 1910 die werd vastgelegd op nieuwsbeelden.

Ik riep zelfs hardop: Emily!, alsof ik haar aandacht kon trekken.

Ontdekker Deborah Clair

"Ik herkende haar meteen. Ik riep zelfs hardop: Emily!, alsof ik haar aandacht kon trekken", zegt Clair. "Je kunt haar van dichtbij zien, voor de eerste keer bewegend. Ze leeft en ziet er strijdlustig uit."

Samen met expert vergeleek Clair de beelden met foto's die die dag van Davison waren genomen. Uiterlijk, kleding en haardracht kwamen overeen.

Het BFI is blij met de vondst, zeker omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat beperkt vrouwenkiesrecht werd ingevoerd in Groot-Brittanniƫ. "Emily Davison is een belangrijk nationaal figuur en het eeuwfeest dit jaar geven de beelden extra waarde."

STER Reclame