NOS VoetbalAangepast

De Staat van Oranje: kennis is macht

'Domme jongens kunnen slimme dingen doen"

Het WK voetbal staat voor de deur. Opnieuw een eindtoernooi zonder het Nederlands elftal. Waar is het fout gegaan? En wat moet er gebeuren om het tij te keren? In de vierdelige tv-serie 'De Staat van Oranje' geeft de NOS de komende weken een andere kijk op de crisis in het Nederlandse voetbal.

In de derde aflevering (vanavond, 21.25 uur, NPO 2) gaat het over innovatie en wetenschap in het voetbal. Hoe belangrijk zijn die? Qatar, organisator van het WK 2022, heeft geen voetbalcultuur, maar wel veel geld. Door middel van investeringen en innovaties probeert het land de achterstand op de rest van de wereld in te lopen.

Qatar en de maakbaarheid van voetballers

Kunstgras de boosdoener?

Terwijl in Nederland kunstgras wordt verguisd, denken ze daar in IJsland heel anders over. Het is de basis voor het huidige succes van de nationale ploeg die een van de smaakmakers was tijdens het EK 2016 en zich als kleinste land ooit heeft geplaatst voor het komende WK.

In het verleden kon er vanwege het winterse klimaat slechts vier maanden per jaar worden gevoetbald op IJsland. De afgelopen twintig jaar zijn er echter tientallen voetbalhallen (met kunstgras) gebouwd, waardoor de jeugd nu het hele jaar door kan voetballen.

IJslands voetbal bloeit op door kunstgras

In de derde aflevering van 'De Staat van Oranje' wordt ook het herkennen van talent en het geboortemaandeffect onder de loep genomen.

Er wordt nu vaak geselecteerd op de fysieke kwaliteiten van jeugdspelers. Grotere en sterkere voetballers krijgen vaker de voorkeur omdat die op korte termijn voor een beter resultaat zorgen. Die selectiemethode leidt er echter toe dat er veel talent verloren gaat, ontdekte de Belgische voetbalbond met hulp van de Universiteit van Leuven.

België geeft ook laat-groeiers een kans
De Staat van Oranje: de Duitse voetbalrevolutie
De Staat van Oranje: het failliet van de Hollandse School

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl