NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 7/6: Alpe d'HuZes en opnieuw een warme dag

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert met minister Wiebes over de gaswinning in Groningen en in Frankrijk fietsen Nederlanders vandaag weer zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez op om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Vandaag begint zonnig en droog, de maxima liggen vanmiddag tussen 26 en 29 graden. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken die in het zuiden uit kunnen groeien tot een stevige onweersbui, mogelijk met hagel, windstoten en veel regen in korte tijd.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert met minister Wiebes over de gaswinning in Groningen. Het gaat onder meer over zijn besluit om de versterking van bijna 1600 woningen stop te zetten.
  • Weer een staking in het streekvervoer. Dit keer rijden buschauffeurs in een groot deel van Noord-Holland niet, onder meer rond Schiphol.
  • Fietsen in de strijd tegen kanker: de deelnemers aan Alpe d'HuZes rijden vandaag weer zo vaak mogelijk de beroemde Alpencol op om geld in te zamelen. Op NPO Nieuws zijn de hele dag beelden te zien via deze livestream.
  • Eens per jaar geeft president Poetin urenlang antwoord op vragen van gewone Russen. Vandaag is het weer zo ver.

Wat heb je gemist?

Turkije heeft hard uitgehaald naar de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vanwege het toestaan van een Pegida-barbecue. Minister Çelik van Europese Zaken vindt het "immoreel" dat Aboutaleb de anti-islambeweging niet heeft verboden om vandaag varkensvlees te roosteren voor de Laleli-moskee.

"Andere gemeenten in Nederland hebben de plannen van Pegida verboden, maar Aboutaleb vindt dat het niet tegen de wet is. Wat een smerige tragedie", schrijft Çelik op Twitter.

Ander nieuws uit de nacht:

Tom Dumoulin

En dan nog even dit:

Kan Tom Dumoulin na zijn tweede plaats in de Giro d'Italia meedoen om de eindzege in de Ronde van Frankrijk? Het is een vraag die veel wielerliefhebbers zichzelf stellen, nu duidelijk is dat de Limburger op 7 juli van start gaat in de Tour. De NOS stelde die vraag aan analyticus Danny Nelissen.

Volgens hem "is het uitermate moeilijk om beide rondes te winnen". Maar hij vindt Dumoulin en Giro-winnaar Chris Froome de beste klassementsrenners van het moment. "Natuurlijk hebben ze met Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Romain Bardet geduchte concurrenten, maar het zijn wel de mannen waar het om gaat in een koers van drie weken."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl