NOS NieuwsAangepast

Dodental vulkaan Guatemala loopt op, kritiek op rampendienst

Het dodental van de vulkaanuitbarsting in Guatemala is opgelopen tot 99, melden de autoriteiten van het land. Gisteren was nog sprake van 75 doden.

Veel van de slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. De lichamen zijn veelal zwaar verbrand; er zullen dna-tests moeten worden uitgevoerd om de slachtoffers te identificeren.

Kritiek

De oppositie in het land heeft kritiek op de overheidsdienst die moet waarschuwen voor natuurrampen. Oppositieleider Mario Taracena wil dat onderzocht wordt of de dienst zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid, meldt de BBC.

Vulkanologen zeggen dat ze zondagochtend, de dag van de uitbarsting, hadden gewaarschuwd dat mensen geëvacueerd moesten worden. Maar volgens de rampendienst waren die waarschuwingen niet specifiek genoeg om over te gaan tot een massale evacuatie.

De vulkaan Fuego blijft onrustig. Gisteren was er een nieuwe uitbarsting waardoor reddingswerkers dekking moesten zoeken. De uitbarsting van afgelopen zondag was de zwaarste in veertig jaar tijd. Dorpelingen werden erdoor verrast. Door de snelheid waarmee de as en lava zich verspreidden, konden velen niet op tijd wegkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl