AP
NOS NieuwsAangepast

Joachim werd geboren met zika, maar gaat nu toch naar school

Drie jaar geleden brak het zika-virus uit in Brazilië. Duizenden baby's werden ziek geboren. Sommige van die kinderen gaan nu voor het eerst naar school. Hoe ze zich zullen ontwikkelen, is nog altijd onduidelijk.

Het virus begon zich in 2015 in het land te verspreiden. Een jaar later was er sprake van een epidemie en werd zika wereldnieuws.

De meeste mensen werden niet ziek van het virus, maar voor foetussen kon het wel gevaarlijk zijn. Het kon microcefalie veroorzaken, dat is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel van de baby te klein blijft en die gepaard gaat met andere ontwikkelingsstoornissen.

Joachim werd geboren met een te klein hoofd. Zijn moeder vreesde voor zijn leven, maar nu kan hij toch naar school, vertelt ze. "Ik dacht dat ik mijn kind alleen in een ziekenhuis zou zien."

'Ik dacht dat ik hem alleen in het ziekenhuis zou zien'

Inmiddels is het virus onder controle. In 2016 werden er 1800 baby's met microcefalie geboren. Vorig jaar werd de medische noodtoestand opgeheven. Dit jaar zijn er tot nu toe 20 baby's geboren met de ziekte.

Hoe kinderen zoals Joachim zich zullen ontwikkelen, is uiterst onzeker. Op die vraag kunnen doktoren nog altijd geen eenduidig antwoord geven. Sommige baby's die drie jaar geleden ziek werden geboren, zijn inmiddels overleden, andere vechten nog voor hun leven, Joachim is een uitzondering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl