GroenLinks-Kamerlid Grashoff en partijleider Klaver
NOS NieuwsAangepast

Kamervoorzitter over Grashoff: de dag waarvan je hoopte dat die niet zou komen

De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff. Die maakte gisteravond bekend dat hij opstapt omdat hij de partij niet naar waarheid heeft ingelicht over zijn relatie met partijvoorzitter Marjolein Meijer. Ook Meijer legt haar functie neer.

Grashoff en Meijer erkennen dat ze anders dan ze eerder hadden gezegd al voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar een verhouding hadden. Daamee was er een vertrouwensbreuk tussen de partij en hen.

Grote fouten

In zijn afscheidsbrief schrijft Grashoff dat zich vanaf november 2016 geleidelijk een liefdesrelatie ontwikkelde met Meijer. "Het gebeurde onder ingewikkelde omstandigheden, zowel privé als in de werkverhoudingen."

Hij voegt eraan toe dat hij grote fouten heeft gemaakt, die uiteindelijk het vertrouwen van fractie en partij hebben geschaad en dat hem dat heel erg spijt. Volgens hem is de enig mogelijke consequentie dat hij zijn functie neerlegt.

Brede welvaart

Kamervoorzitter Arib sprak van de dag waarvan je niet wilde dat die zou komen. Ze wees erop dat Grashoff gisteren als Kamerlid nog het woord heeft gevoerd en een petitie in ontvangst heeft genomen. Arib noemde de aanleiding voor zijn vertrek zeer pijnlijk, maar hij verdient het dat er vooral wordt stilgestaan bij zijn imago van gedreven Kamerlid, zei ze.

Grashoff was onder meer voorzitter van een Kamercommissie die onderzoek deed naar de "brede welvaart". De aanbevelingen van die commissie leidden er vorige maand voor het eerst toe dat het CBS niet alleen de economische groei en het inkomen maar ook andere aspecten van de kwaliteit van leven in kaart heeft gebracht.

Volgens Arib kon Grashoff een brug slaan tussen het "cijfertjeswerk van de ingenieur en de echte wereld waarin we leven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl