De FBI heeft dit weekend een oud-medewerker van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA opgepakt vanwege spionage voor China. Hij zou voor zijn werk ten minste 800.000 dollar hebben gekregen via bankoverschrijvingen en creditcards. Ook werd hij contant uitbetaald, maakte het ministerie van Justitie bekend.

De 58-jarige Ron Rockwell Hansen reisde van 2013 tot 2017 meerdere malen vanuit de Verenigde Staten naar China. Hij werkte toen voor het Amerikaanse leger en bezocht handelsconferenties. Daar zou hij informatie gedeeld hebben met medewerkers van de Chinese inlichtingendienst, onder meer geheime veiligheidsdocumenten van defensie en forensische software ter waarde van duizenden dollars.

Levenslange gevangenisstraf

Als de rechter Hansen veroordeelt voor spionage, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor het werken als illegale buitenlandse agent, het smokkelen van grote bedragen contant geld, het witwassen van geld en het smokkelen van goederen vanuit de Verenigde Staten.

"Met zijn acties pleegde hij verraad aan onze nationale veiligheid en het Amerikaanse volk", zei John Demers, hoofd van de afdeling Nationale Veiligheid bij het ministerie van Justitie. Ook noemde hij de spionage een belediging voor zijn oud-collega's.

Hansen is niet de enige Amerikaan die dit jaar terechtstaat voor spionage voor China. Eerder werd voormalig medewerker van de CIA Jerry Chun Shing Lee opgepakt voor een vergelijkbaar feit. Kevin Mallory staat ook voor de rechter in Virginia vanwege het lekken van staatsgeheimen aan China.

STER reclame