Daniëlle en haar vriend op het strand
NOS NieuwsAangepast

Op Thais strand hapte hondje in Daniëlles arm, maar ze kwam goed weg

Daniëlle Boekhorst was vorige maand met haar vriend op vakantie in Thailand, toen ze op het strand in haar arm werd gebeten: "Ik zag een paar kleine hondjes spelen en ging daarnaartoe. Een hondje hapte speels in mijn arm. Ik trok snel mijn arm weg, maar had wel een open wondje."

Alarmcentrale Eurocross Assistance kreeg vorig jaar 270 meldingen binnen van Nederlandse vakantiegangers zoals Daniëlle, die mogelijk besmet waren met hondsdolheid. Reden voor het Leids Universitair Medisch Centrum om onderzoek te doen naar het virus.

Omdat de eigenaar van het dier niet wist welke inentingen de hond had gehad, besloot Daniëlle naar een dokter te gaan. Die handelde direct: "Twee maanden daarvoor was er een grote uitbraak van rabiës geweest. Niet op het eiland waar ik was, maar op het vasteland daar dichtbij. Ik had het geluk dat deze Thaise arts hier extra alert op was."

Rabiës wordt onder meer overgebracht door hondenbeten

Daniëlle kreeg imunoglobine toegediend. Omdat ze daar allergisch voor bleek, moest ze naar een ander ziekenhuis voor een vaccinatie tegen rabiës. "Die behandeling slaat voor 90 procent aan als het dier dat heeft gebeten ook echt rabiës heeft. Als het geen rabiës heeft, kun je de behandeling eigenlijk stoppen omdat die dus niet nodig is. In mijn geval kon ik niet meer controleren of het hondje ziek was."

Injecties

Op haar doorreis in Maleisië heeft Daniëlle nog eens drie spuiten gehad. De laatste injectie krijgt ze deze week bij de GGD in Nederland, daarna is de behandeling afgerond. "We zijn nu net een paar dagen thuis. Ik heb geen last van bijwerkingen gehad en het gaat prima."

Grote zorgen heeft ze zich niet gemaakt: "Het hondje dat mij beet, was niet vals of agressief. Het zag er gezond en verzorgd uit en droeg een halsband. Als het een zwerfhond was geweest, dan was het een heel ander verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl