De 'lichtbril' die Maarten van der Weijden 's nachts wakker moet houden
NOS NieuwsAangepast

De techniek achter de Elfstedenzwemtocht: 'als ik onderkoeld raak, is het klaar'

Over 75 dagen start Maarten van der Weijden in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht: tweehonderd kilometer door de Friese vaarten, meren en kanalen, om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zo'n tocht is niet zonder gevaren, want: hoe hou je jezelf warm tijdens de koude nachten?

Tijdens de tocht komt Van der Weijden het water niet uit. Om toch zijn lichaam in de gaten te kunnen houden, worden allerlei technische snufjes gebruikt. Zoals een pil met een thermometer, die zijn lichaamstemperatuur van binnenuit meet. En een wetsuit met warmtedraden, waarmee Maarten warm wordt gehouden.

In deze video wordt uitgelegd hoe de pil, het pak en de speciale 'lichtbril' werken.

De techniek achter de Elfstedenzwemtocht

De temperatuurwissel tussen dag en nacht kan problemen opleveren. "Tijdens de nacht wordt de lucht natuurlijk kouder", zegt Van der Weijden, "maar door je bioritme gaat je lichaamstemperatuur ook vanzelf omlaag. Dat proberen we tegen te gaan met een zwembril die van binnen licht geeft." Deze bril simuleert daglicht, waardoor het lichaam niet in de 'nachtstand' gaat.

Om de vier uur wordt Van der Weijdens lichaamstemperatuur gecheckt. Als die aan de lage kant is, kan hij een dikkere wetsuit aantrekken. "Maar een dikker pak is wel stugger: elke armslag kost dan meer moeite. Ik heb nu een prototype van een wetsuit met warmtedraden, die over m'n hele lichaam lopen."

Als Van der Weijden ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch onderkoeld raakt, is het wel afgelopen. "Onderkoeling is behoorlijk link: je kan buiten bewustzijn raken en je organen kunnen stoppen. Je kunt niet even op de kant, en dan weer verder. Gelukkig gaan er een boel medische experts mee, die me goed in de gaten houden."

Deel artikel: