Minister Wiebes van Economische Zaken

Wiebes neemt wantrouwen Groningers niet weg

Het wantrouwen in Groningen tegenover de overheid blijft, ook na het overleg met minister Wiebes over versterking van onveilige huizen in het aardbevingsgebied. Wiebes sprak vandaag met de burgemeesters van de betrokken gemeenten en commissaris van de koning Paas. Die laatste noemt het onverteerbaar dat Wiebes het herstel van de woningen voorlopig stil laat liggen.

Commissaris van de koning Paas en de burgemeesters schortten het overleg met Wiebes twee weken geleden op. Daar bovenop kwam het vertrek van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, die vorige week opstapte omdat volgens hem gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

De vraag is of bijna 1600 woningen in het gebied alsnog moeten worden versterkt, zoals eerder is afgesproken, of dat daarvan wordt afgezien en de woningen worden gesloopt. Wiebes wil het besluit over de versterking uitstellen totdat de risico's opnieuw in kaart zijn gebracht, en hij herhaalde dat standpunt vandaag.

"Ik neem het voor lief dat mensen moeten wachten", zegt Wiebes. "Dat is pijnlijk omdat mensen vaker moesten wachten en beloftes kregen die niet werden waargemaakt. Maar in dit geval kon ik niet anders. Het gaat niet over of er wordt hersteld, het gaat om hoe."

Niets bereikt

De gemeenteraad van aardbevingsgemeenten Loppersum reageert boos op het gesprek met Wiebes. "We hebben niets bereikt deze middag'', aldus burgemeester Albert Rodenboog tegen het Dagblad van het Noorden. "De angel is er niet uitgehaald."

Loppersum is een van de tien aardbevingsgemeenten die samen met de provincie een boze brief stuurden aan minister Wiebes na het aftreden van Alders. "Dit is in de regio als een mokerslag ingeslagen en dit schaadt het broze vertrouwen van ons en onze inwoners verder", schrijven ze. "De zorgen over de voortgang van de versterkingsoperatie nemen hierdoor alleen nog maar toe."

Rol van de NAM

Op de achtergrond speelt ook de vraag of de NAM nog steeds inhoudelijk betrokken is bij de gesprekken over de versterkingsoperatie. Wiebes heeft beloofd dat dat niet meer gebeurt en dat hij dat wettelijk zal vastleggen.

RTV Noord heeft echter het verslag in handen van een overleg waarbij ook de NAM aanwezig was. Het aardgasbedrijf schoof vorige week maandag aan bij een ontmoeting tussen het ministerie van Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Groningen.

Wiebes ontkent dat de NAM nog meepraat: volgens hem wordt alleen gebruik gemaakt van een rekenmodel van de NAM.

De provincie en de gemeentebestuurders zijn bang dat de NAM invloed houdt op de besluitvorming. Ze vrezen dat het bedrijf, met zijn grote belang in de gaswinning, zal proberen de kosten van de versterkingsoperatie zoveel mogelijk te drukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl