De opvolgsters van Broch, Groot en Abbingh staan al klaar

Aangepast
Delaila Amega Orange Pictures

"Er zit nogal wat op de bank, dames en heren", laat de omroeper zaterdagmiddag weten in het uitverkochte Topsportcentrum Almere terwijl Nederland de aanval zoekt. "Laura van der Heijden, Danick Snelder en Nycke Groot. Maar wat is het genieten van dit jeugdig Oranje."

De dragende krachten van de Nederlandse handbalploeg krijgen in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd rust van bondscoach Helle Thomsen, die talenten als Delaila Amega (20 jaar), Dione Housheer (18), Anouk Nieuwenweg (21), Merel Freriks (20) en Larissa Nusser (18) aan het werk wil zien.

"Na de gewonnen wedstrijd tegen Wit-Rusland werd duidelijk dat de jonge meiden een kans zouden krijgen tegen Kosovo", vertelt Nusser, die als vervangster van de zieke Jessy Kramer op het laatste moment aan de selectie werd toegevoegd. "Toen ik hoorde dat ik zou starten, was ik wel een beetje zenuwachtig."

Veel potentie

Het was bij haar leeftijdsgenoten niet anders. "In het begin was ik gespannen, maar dat ging al vrij snel weg", zegt Amega. Housheer: "Ik hoorde pas vijf minuten voor de wedstrijd dat ik moest beginnen. Dat had ik zeker niet verwacht. Zó vet!" Nusser: "Gelukkig maakte ik snel de eerste goal. De spanning was toen meteen weg."

Anouk Nieuwenweg in actie tegen Kosovo Orange Pictures

De jongelingen krijgen de kans omdat vaste krachten als Estavana Polman, Lois Abbingh, Yvette Broch en Angela Malestein vanwege blessureleed niet in actie kunnen komen. Groot is wel van de partij en ziet tot haar grote genoegen vanaf de bank dat de volgende generatie handbalsters een talentvolle is.

"Er is veel potentie. Die meiden maken een goede ontwikkeling door. Het is belangrijk dat ze een goed gevoel krijgen, dat ze het gevoel hebben erbij te horen", aldus een van de beste speelsters ter wereld, die een klankbord is voor de jeugdige speelsters. "Ja natuurlijk, je weet dat ze zenuwachtig zijn. Ze werken er hard voor en het is leuk om te zien dat het dan lukt."

Echte voorbeelden

Housheer: "Nycke deelt ervaringen en vertelt ons van alles. Hoe we met de druk moeten omgaan, tactische zaken, kleine details. Het is echt mooi om van zo'n ervaren iemand te leren."

Amega: "Speelsters als Nycke zijn voor ons echte voorbeelden. Vroeger keek ik ook naar hen in het stadion, was ik superfan. Ben ik nog steeds, maar nu train ik met ze. Zij leren ons dingen bij en als dat dan lukt, is het voor hun ook leuk om te zien."

"Zij willen ook dat het Nederlands team goed blijft presteren wanneer zij stoppen", vult Nusser aan. "Zij stimuleren ons, sturen ons aan en helpen ons. Dat is echt heel goed. Het geeft vertrouwen en maakt ons minder gespannen."

Delaila Amega in actie tegen Kosovo Orange Pictures

De talenten van Oranje staan nog aan het begin van hun carrières, maar zetten langzaam maar zeker stappen in de richting van de top. Amega speelt al twee jaar in de Duitse Bundesliga bij TuS Metzingen en Nusser (Kopenhagen) en Housheer (Nykøbing) komen volgend jaar uit in de sterke Deense competitie.

De huidige sterren van Oranje kunnen nog jaren mee, maar ondertussen zorgen de talenten al voor een goede opvolging.

"Het is mooi dat we nu al mee mogen doen, maar het verschil is nog wel groot", is Housheer realistisch. "Het is mooi dat we hier nu al aan kunnen proeven, zodat het gat straks niet te groot wordt, en dat Helle ons de kans geeft nu al dingen te laten zien. Het is een droom om op je achttiende al zulke minuten te maken."

Nieuwe Van der Wissel?

Amega: "We speelden lekker en krijgen vertrouwen van de trainster. Dat is heel fijn", zegt de frivole en technische speelster, die door kenners uit de handbalwereld nu al vergeleken wordt met voormalig international Pearl van der Wissel, die onlangs een punt zette achter haar handballoopbaan. "Dat heb ik ook wel eens gehoord, ja", lacht Amega. "Ik ben superfan van haar, dus dat vind ik echt een compliment."

Voor Oranje gaat de focus vanaf nu op het EK in december in Frankrijk. Daar zullen de sterkhouders de hoofdrollen weer voor zich moeten opeisen. Maar, concludeert Groot, "de volgende generatie staat er als wij oud zijn en ermee gaan stoppen. Het ziet er goed uit."

STER Reclame