NOS SportAangepast

Thuispubliek moet Schippers vleugels geven bij FBK Games

Schippers wil vooral genieten van FBK Games

Dafne Schippers is zondag, net als de afgelopen jaren, de blikvanger van de FBK Games. De wereldkampioene van 2015 en 2017 op de 200 meter komt in Hengelo uit op haar favoriete onderdeel. "Ik heb niet echt een tijd in mijn hoofd, maar ik hoop hier een lekkere race neer te zetten", zei de snelste vrouw van Nederland in de aanloop naar de dubbele sprint in Hengelo.

Bij de WK atletiek van 2015 in Peking liep Schippers naar de wereldtitel in een Europees record van 21,63. Afgelopen jaar prolongeerde ze haar titel in Londen in 22,05 seconden. In Hengelo zal morgen het Europese record niet in gevaar komen. Maar wat is er eigenlijk nodig om een optimale 200 meter te lopen?

"Als eerste de baan", zegt Schippers. "Er zijn verschillende onderlagen. De mondo is de snelste baan. En je hebt de tartanbanen, en dan ligt het eraan hoe hard ze zijn." Mondobanen hebben een andere grip dan banen van tartan en zijn daardoor favoriet bij de sprinters.

"Dan is er de wind. Die kan ervoor zorgen dat je harder loopt, of juist niet. En de concurrentie. Die kan ervoor zorgen dat je gepusht wordt. Al die factoren bij elkaar bepalen uiteindelijk de tijd", aldus Schippers.

De ideale race

In Peking viel drie jaar geleden alles perfect op zijn plaats voor Schippers. "Dat was de ideale race tot nu toe. De temperatuur was heel hoog, het was een ontzettend snelle baan, ik had wind mee en de concurrentie was natuurlijk ideaal. Maar ik hoop natuurlijk nog een keer een idealere race neer te zetten."

Bij atletiek draait het veel om cijfers en records. Maar aan Schippers is dat niet echt besteed: ze heeft thuis geen computerbestanden of schriftjes met haar beste prestaties. "Helemaal niet, ik ben er heel slecht in. Als iemand vraagt wat ik drie weken geleden liep, weet ik dat meestal niet. Ik ben altijd bezig met de volgende wedstrijd en het verbeteren van mijn beste tijd, zodat ik groei in het seizoen."

Eigen supportersvak

Wat de tijd in Hengelo ook wordt: de FBK Games zijn voor Schippers altijd speciaal. De atlete heeft er dit keer zelfs een 'eigen' supportersvak: het Dafne Vak. "Het lopen voor eigen publiek geeft me enorm veel energie. Er is nu een nieuw concept met harde muziek, wat heel gaaf is. Ik heb er heel veel zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl