Het Amerikaanse voetbalelftal speelt in Chester (Pennsylvania) tegen Bolivia
NOS VoetbalAangepast

FIFA keurt kandidaten voor organisatie WK 2026 goed

Inspecteurs van de FIFA hebben groen licht gegeven aan de mogelijke gastlanden voor het WK in 2026. Marokko en het gecombineerde bid van Amerika, Canada, Mexico voldoen aan de minimumeisen om mee te doen aan de stemming op 13 juni in Moskou.

Het zal voor opluchting zorgen bij de organisatie van het Marokkaanse bid, dat vreesde nog voor Moskou aan de kant te worden geschoven. Gedurende de procedure werden criteria voor speelsteden namelijk aangescherpt. De voorzitter van de Marokkaanse bond beklaagde zich daarover in een boze brief aan de FIFA.

Rapportcijfers

De inspecteurs hebben de bids voorzien van beoordelingen, waarbij 5.0 de maximale score is. Om mee te doen aan de stemming moesten ze boven de 2.0 scoren. Het Marokkaanse bid krijgt als rapportcijfer een 2,7, waarbij de hoogste risico's worden gezien op het gebied van stadions, accommodaties en transport.

Het gezamenlijke bid van Amerika, Canada en Mexico krijgt als rapportcijfer een 4.0. Op geen enkel onderdeel wordt het risico als hoog ingeschat.

Openbare stemming

Voor het eerst mogen alle nationale bonden een stem uitbrengen in de toewijzing van het wereldkampioenschap. In het verleden was de keuze voor het gastland in een geheime stemming voorbehouden aan het selecte gezelschap van het FIFA-bestuur.

Dat leverde een aantal gevallen van corruptie op rond de toekenning van de WK's van 2018 en 2022. Bij de stemming in Moskou zal openbaar gemaakt worden op welk bid elke nationale bond stemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl