De vier verdachten die vandaag terechtstonden
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van consulaatrellen: stom dat ik niet naar huis ging

"Hoe ik erop terugkijk? Het is gewoon fout, stom, fout, wat je dan doet heeft voor de rest van mijn leven veel impact op mij." Dit vertelt een van de verdachten van de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam, vorig jaar. Hij wil anoniem blijven.

Hij heeft geen duidelijke verklaring waarom hij bij het consulaat was. "Ik werd meegesleurd. Het was geen politiek voor mij. Ik heb ook niet eens gestemd in het referendum, want daar houd ik me niet mee bezig. En ik kwam er pas later achter dat de minister was tegengehouden. Dat ze was weggestuurd wist ik niet eens."

De verdachte vreest voor imagoschade. Dat is ook de reden dat hij alleen anoniem met de NOS wil praten, zegt hij. "Ik vrees dat de mensen meteen een ander beeld van mij krijgen, terwijl ik het altijd goed heb gedaan. Op deze fout na."

In de rechtszaal wordt de avond bij het consulaat op de Westblaak in Rotterdam gereconstrueerd. Er worden beelden getoond waarop te zien is hoe groepjes mannen stenen en tegels lostrekken en naar ME'ers gooien. Het loopt uit de hand als de Turkse minister wordt weggestuurd door de Nederlandse autoriteiten.

Eerder vandaag legde de anonieme verdachte die we spraken aan de rechter uit dat hij livebeelden op Facebook zag en nieuwsgierig was. Daarom was hij bij het Turkse consulaat, zegt hij zelf. "Ik ben gebleven om van een afstandje te kijken. En het is inderdaad stom, stom, stom dat ik niet naar huis ben gegaan."

'Onacceptabel'

"Wat gooide u?", vraagt de rechter. "Een klein steentje. En dat is zeker onacceptabel. Ik heb me laten meesleuren door de menigte en het geschreeuw, helaas."

De verdachte heeft eerder een politie-opleiding gevolgd en is ook op ME-training geweest. Hij heeft geen strafblad en zijn moeder was boos en teleurgesteld over zijn daad. "Niemand zou zoiets van mij verwachten, we hebben winkels en een sterke band met onze klanten."

'Niet om te rellen'

Naast hem in het beklaagdenbankje zit ook verdachte Mehmet B. uit Enschede. Hij was naar eigen zeggen in Rotterdam om "een drankje te doen", toen een vriend van hem een kijkje wilde gaan nemen bij het consulaat. "Ik heb inderdaad een voorwerp gegooid", geeft hij de rechter toe. Wat het was, wil B. niet zeggen. "Vuurwerk?", vraagt de rechter. B. houdt het op 'iets kleins'.

Hij verklaart ook niet goed te weten waarom hij daar was. "Om te rellen?" "Zeker niet", zegt B. stellig. "Wat ik wel zeker weet is dat ik er spijt van heb."

Dit was gewoon heel erge frustratie vanwege de klappen die ik van de ME kreeg.

Verdachte Ahmed B.

Ook Ahmed B. wordt aan de tand gevoeld, die zegt dat hij de boel probeerde te sussen toen het grimmig werd die avond. "Je wil voorkomen dat het uit de hand loopt", legt hij de rechter uit. "Ik wil dat mensen netjes blijven." B. zegt dat hij nog probeerde weg te komen, maar dat hij onmogelijk zijn auto kon bereiken. "Ik kreeg ook rake klappen van de ME."

Uit frustratie ging Ahmed B. toch de fout in. "Dom. De grootste fout in mijn leven." De rechter laat beelden zien waarop B. mogelijk iets gooit. "Het was niet mijn bedoeling om te komen rellen. U ziet dat ik netjes gekleed ben. Je probeert mensen te sussen en je krijgt klappen. Dit was gewoon heel erge frustratie vanwege de klappen die ik van de ME kreeg."

Schaamte

B. zegt tot slot dat hij zich diep schaamt. "Dit is slecht voor mijn imago. Mijn klanten hebben hierdoor een verkeerd beeld van me. Want ik ben zo niet." En die schaamte gaat nog verder. "Mijn vrouw durfde niet meer met de kinderen naar school."

De officier van justitie eist de zwaarste straf tegen verdachte Gohkan C., omdat hij een ME'er tegen het hoofd zou hebben geschopt. De drie andere mannen moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt, worden veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl