Brama terug op het oude nest: ja, ik weet dat Twente gedegradeerd is

Ja hoor, hij weet heel goed dat FC Twente een paar weken terug gedegradeerd is naar de eerste divisie. Maar dat kan Wout Brama er niet van weerhouden op het oude nest terug te keren. "Kijk eens om je heen", zegt de middenvelder, terwijl er een glimlach op zijn gezicht verschijnt tijdens de presentatie van de kersverse aanwinst. "Het is een club die heel erg leeft in de regio, met een prachtig stadion."

Hij heeft er niettemin wel even over moeten nadenken, bekent de 31-jarige Brama, die overkomt van Central Coast Mariniers. "Ik had voor twee jaar getekend in Australië. Dat was een droom die uitkwam eigenlijk. Ik wilde een keer een buitenlands avontuur meemaken om in mijn persoonlijke ontwikkeling te groeien. En dat is ook gebeurd. Ik was superblij daar. Maar toen ik drie weken geleden met Twente sprak, begon het gevoel te komen dat ik weleens zou kunnen terugkeren."

In de nacht

Brama maakte in 2005 bij FC Twente zijn debuut in het profvoetbal en bleef er tot 2014. Hij was er dus bij toen de club uit Enschede in 2010 de landstitel greep en een jaar later de KNVB-beker veroverde. De tijden zijn inmiddels ingrijpend veranderd. "Ik heb in Australië heel veel wedstrijden live gezien. Ook toen ze degradeerden zat ik voor de buis. Midden in de nacht. Dat was superpijnlijk."

Wout Brama speelde na FC Twente onder meer voor PEC Zwolle, zoals hier, en FC Utrecht Pro Shots

In Enschede en omstreken verwacht men nu niets anders dan dat de drievoudig international de ploeg bij de hand gaat nemen, op weg naar een terugkeer naar de eredivisie. "Dat is natuurlijk ons doel. Daar hoef ik niet moeilijk over te doen. En als ik daarin een voortrekkersrol mag vervullen, zal ik dat met alle liefde doen."

Veel vraagtekens

"Maar het is wel belangrijk dat iedereen beseft dat het niet makkelijk gaat worden. Er zijn sterke ploegen in de Jupiler League. Ons elftal moet ook nog opgebouwd worden. Er zijn nog heel veel vraagtekens, ook bij mij, maar ik heb er wel vertrouwen in. Anders had ik ook niet voor twee jaar getekend, met een optie voor een derde jaar. Ik wil er graag mijn steentje aan bijdragen."

FC Twente heeft de verloren zoon in de eerste plaats teruggehaald voor de nabije toekomst, maar de club deed ook toezeggingen voor de langere termijn. "Dat heeft zeker meegespeeld in mijn afweging", draait Brama er niet omheen. "Hoe we dat precies gaan invullen, ligt nog open. Maar er komt wel een ontwikkelingsplan voor mijn loopbaan na mijn actieve loopbaan. Daar ben ik heel blij mee. Maar zolang ik nog kan voetballen en daar blij van word, blijf ik nog speler."

STER reclame