Er rollen voorlopig geen nieuwe Porsches van de band

Aangepast
Een gloednieuwe Porsche in een Chinese showroom AFP

Porsche heeft de productie van auto's in Europa stilgelegd. Net als veel andere automerken is het luxe merk bezig met het aanpassen van de productieprocessen. Vanaf 1 september moeten nieuwe auto's voldoen aan strengere uitstooteisen. Daarom moeten fabrikanten bijvoorbeeld extra filters plaatsen.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine meldt dat Porsche daarom helemaal geen nieuwe auto's meer verkoopt, maar dat klopt niet volgens Porsche. "Wij wisten dat we onze processen moesten gaan aanpassen en dat de productie zou gaan stokken", zegt Jasper Koek van Porsche Nederland. "Daarom hebben we eerder extra hoeveelheden auto's geproduceerd. Alle modellen zijn nog leverbaar."

Nieuwste normen

Europa heeft strengere eisen opgelegd, zowel voor de testopstelling van nieuwe auto's als op de weg. Zo kunnen benzinemotoren de nieuwe normen alleen halen met een deeltjesfilter. De komst van de strengere verbruikstests die onderdeel dwingen fabrikanten er toe om het verbruik en de uitstoot van hun modellen zo veel mogelijk terug te dringen.

Wie een nieuwe auto wil die voldoet aan de nieuwste normen, moet geduld hebben. "We weten gewoon nog niet precies hoelang dat gaat duren", aldus Koek. "Dat ligt niet alleen aan ons maar ook doordat heel veel auto's de komende tijd moeten worden getest bij toelatingsinstanties zoals de RDW. Daar ontstaat ook een wachtrij."

Orderachterstand

Volgens de Frankfurter Allgemeine zegt Porsche Duitsland dat het "tijdelijk beperkte aanbod" is bedoeld om de hoge orderachterstand in te lopen. Alle nieuwe Porsches zijn tot september uitverkocht. Daarom wordt alles in het werk gesteld om de bestellingen die al zijn gedaan, te verwerken.

STER Reclame