Agenten op het politiebureau van Purmerend
NOS Nieuws

'Politie heeft helemaal geen tijd voor checken van kwetsbare slachtoffers'

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het is onhaalbaar voor de politie om bij een aangifte in kaart te brengen welke slachtoffers extra kwetsbaar zijn. Dat stelt hoogleraar slachtofferkunde Marc Groenhuijsen, verbonden aan de universiteit van Tilburg.

Agenten moeten vanaf vandaag bij iedere aangifte beoordelen of mensen kans lopen opnieuw slachtoffer te worden van een misdrijf en of ze bescherming nodig hebben.

Groenhuijsen denkt dat de politie daar in de praktijk helemaal geen tijd voor heeft. "De politie is al overbelast", zei Groenhuijsen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Ga maar eens na hoe moeilijk het is om aangifte te doen. Je wordt afgepoeierd, je wordt helemaal niet aangemoedigd om aangifte te doen. Nu moet de politie ook nog eens een kwetsbaarheidstest doen. Ik denk dat ze daar helemaal geen tijd voor hebben en op termijn ook geen zin meer in hebben."

Tien minuten

Volgens Groenhuijsen kán de politie vaak ook helemaal geen goede inschatting maken van de situatie van het slachtoffer. "Het is helemaal niet zo gemakkelijk om even snel bij een aangifte te beoordelen of een slachtoffer bijzondere kwetsbaarheden vertoont. Er zijn geen methoden om dat in vijf of tien minuten te bepalen."

De nieuwe werkwijze, die de politie uitvoert samen met het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland, is een gevolg van Europees beleid waar Nederland aan moet voldoen.

Alle experts die met strafrecht te maken hebben vinden dit een ongelukkig voorstel.

Marc Groenhuijsen, hoogleraar slachtofferkunde

Eerder dit jaar kondigde minister Dekker maatregelen aan om de positie van slachtoffers te verbeteren. Zo zouden verdachten van zeden- en geweldsmisdrijven verplicht aanwezig moeten zijn in de rechtszaal om naar het verhaal van slachtoffers te luisteren.

Ook dat is een slecht plan, vindt Groenhuijsen. "Stel je voor wat er gebeurt als een verdachte niet wil komen, maar toch gedwongen wordt. Een slachtoffer gaat zijn verhaal doen en de verdachte stopt twee vingers in zijn oren, gaat laatdunkend met de rug naar het slachtoffer zitten of zit de hele tijd nee te schudden. Alle experts die met strafrecht te maken hebben vinden dit een ongelukkig voorstel."

Geitenwollensokken

Volgens Groenhuijsen dreigt Nederland door te slaan in het nemen van maatregelen ten gunste van slachtoffers. "We zijn al 25 jaar bezig om de rechten van slachtoffers te versterken. Daar zijn we behoorlijk in geslaagd en daar ben ik trots op. We lopen voorop in Europa. Maar er dreigt een geitenwollensokkenmentaliteit te ontstaan van 'hoe meer rechten, hoe beter'. Daar kom je in praktijk niet verder mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl