NOS VoetbalAangepast

Van Gaal: we moeten niet te veel jammeren om Oranje

Van Gaal: we moeten niet te veel jammeren om Oranje

Louis van Gaal kijkt nog niet reikhalzend uit naar het WK voetbal dat over twee weken begint in Rusland. En niet alleen omdat Nederland er niet bij is. "Veel ploegen gaan de bus parkeren (defensief spelen, red.) en dat is niet leuk om te zien."

Dat zegt de succescoach bij de presentatie van het boek De Hand van Van Gaal over het WK van 2014, waar Oranje onder zijn leiding derde werd. De huidige bondscoach, Ronald Koeman, heeft teruggegrepen op het 3-5-2 systeem dat Van Gaal toen introduceerde.

Koeman vroeg zelfs een gesprek aan met Van Gaal. "Ik mocht hem vertellen waarom ik daarvoor gekozen heb. Wat hij daarmee doet, dat is zijn verantwoordelijkheid. Het lijkt me verstandig dat systeem te hanteren, want Eric Gudde (KNVB-directeur, red.) heeft gezegd dat we terug moeten naar 2014."

Komt altijd goed met Oranje

Ondanks de twee gemiste eindtoernooien ziet Van Gaal de toekomst van Oranje positief tegemoet. "Het komt altijd goed. We hebben een hele goede infrastructuur en proberen innovatie toe te passen. Koeman heeft het goed opgepakt en er is talent. Er stonden twee spelers in de Champions League-finale, we moeten niet te veel jammeren."

Schrijver boek Van Gaal: hij is nog steeds messcherp

Volgens Van Gaal ligt de schuld van het gemiste EK en WK vooral bij de directie van de KNVB, die met Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat drie bondscoaches in drie jaar versleet en daarmee weinig structuur aanbracht.

"Je moet de coach altijd de kans geven om een cyclus af te maken", zegt Van Gaal. "Niet tussentijds ontslaan, dat werkt niet. Je hebt als bondscoach per jaar maar 8 à 10 mogelijkheden om te trainen. Dat is de voornaamste reden dat we niet gekwalificeerd zijn."

Welk aanbod heeft Van Gaal?

Van Gaal is in principe met pensioen, maar heeft toch een aanbod gehad waar hij al enige tijd over nadenkt. Het gaat om iets dat hij nog niet heeft gedaan. In juli of augustus zegt hij ja of nee tegen het aanbod, meer wil hij er niet over kwijt.

Real Madrid is het in ieder geval niet ("zoiets heb ik al gedaan, want ik heb Barcelona getraind") en ook het algemeen directeurschap bij Ajax lijkt vergezocht ("moeten ze me wel vragen"). Bondscoach van sportland Amerika dan? Van Gaal laat niets los.

Louis van Gaal bij de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt

Dan toch nog even terug naar het komende WK. Wie tipt Van Gaal als winnaar? "Brazilië. Duitsland doet het altijd goed. En Spanje natuurlijk. Ze winnen niet voor niets de Champions League en de Europa League met Real en Atlético Madrid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl