Managers ABN Amro slaan alarm over gebrekkige leiding

Aangepast
ANP

Een groep van 21 hooggeplaatste managers van ABN Amro heeft alarm geslagen bij toezichthouders over het gebrek aan leiderschap in de top. Volgens de groep is topman Kees van Dijkhuizen geen leider en is van een strategie bij de bank nauwelijks sprake.

Dat schrijven de managers in een anonieme brief aan toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM), in handen van zakenkrant FD. Ook het ministerie van Financiën is gewaarschuwd. ABN Amro is nog altijd voor 56 procent in handen van de Staat.

In de brief waarschuwen de managers dat de bank vleugellam dreigt te worden. Ze vrezen dat als er niet wordt ingegrepen ABN Amro op termijn mogelijk wordt overgenomen.

Tent uit vechten

De managers stuurden hun brief al in januari, voordat president-commissaris Olga Zoutendijk aankondigde per direct te vertrekken. Er was kritiek op de manier van leidinggeven van Zoutendijk.

Haar vertrek heeft de zorgen bij de managers niet weggenomen. "De situatie is nog steeds nijpend", zeggen ze nu tegen het FD. De richting van de bank is onduidelijk en "de top en subtop vechten elkaar de tent uit".

Even wennen

In een reactie zegt topman Kees van Dijkhuizen dat de leiding behoorlijk is opgeschud en dat sommige mensen teleurgesteld zijn, omdat ze de baan die ze wilden niet kregen. "Het is voor iedereen wennen, maar ik merk dat het vertrouwen en de rust terugkeren."

Minister Hoekstra zegt in een reactie dat de bank door een moeilijke fase is gegaan. Volgens hem is het duidelijk dat er een periode van onrust is geweest. Maar hij heeft alle vertrouwen in de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Hij hoopt dat ABN Amro "de weg naar voren en de rust" weer weet te vinden.

Verder wil hij er niet te veel over zeggen: "Het probleem met anonieme brieven is, dat je niet weet wie ze hebben geschreven en je kan ook niet terugschrijven."

Nik Wouters
@Nikmeldt
Topmanagers ABN Amro klagen over gebrek aan leiding. Topman Kees van Dijkhuizen stuurde vanmorgen deze mail naar medewerkers.
5 maanden geleden

Toezichthouder DNB is al langer bezig met een onderzoek naar de bestuurscultuur bij ABN Amro. Er wordt onderzocht of er sprake is van een "gezonde dynamiek in de boardroom, waarin mensen elkaar vertrouwen, helpen, corrigeren en bijsturen".

Vorige week maakte ABN Amro bekend dat de oud-financiële topman Tom de Swaan de nieuwe president-commissaris wordt bij de bank.

STER Reclame