NOS VoetbalAangepast

Koeman ziet Vormer uitblinken: hij heeft agressie in zijn spel

Koeman: Vormer heeft agressie in zijn spel, hij was belangrijk

De eerste helft van Oranje tegen Slowakije was ver onder de maat, maar met de 30-jarige debutant Ruud Vormer in de ploeg herstelde het Nederlands elftal zich uiteindelijk wel na de pauze (1-1).

Dat zag ook bondscoach Ronald Koeman, die een compliment uitdeelde aan de aanvoerder van Club Brugge.

"Vormer was belangrijk, absoluut. Hij is geweldig aan de bal en heeft een goed overzicht. Maar Ruud heeft ook agressie in zijn spel."

En dat had Oranje juist nodig na een matige eerste helft in Trnava. "Ik was wel teleurgesteld. We begonnen slecht aan de bal", zag Koeman. "De eerste vijf minuten spelen we vier keer een lange bal die in niemandsland belandt."

Een 1-0 achterstand bij rust, door een snelle Slowaakse goal in de achtste minuut, was het resultaat. Koeman repareerde vervolgens de boel. "Het moest agressiever. Het grootste probleem was dat wij niet druk konden zetten op de backs van de tegenstander."

Nederland niet voorbij Slowakije in oefenduel

Dat gebeurde in de tweede helft wel, met debutant Vormer als aanjager op het middenveld. Koeman: "Als je laat zien dat je bruikbaar bent, dan blijf je erbij. Dat geldt voor Ruud, maar ook voor anderen."

Op basis van de tweede helft vond Koeman dat Oranje de wedstrijd had moeten winnen. "De les is uiteindelijk dat je dan de eerste helft vergelijkt met de tweede en laat zien waarom, dan is het ergens goed voor geweest."

Vormer zelf keek tevreden terug op zijn eerste minuten in Oranje. "De eerste helft was lamlendig, de tweede stukken beter. We hadden eigenlijk moeten winnen. Als ik wat rustiger blijf voor het doel... Die bal moet er gewoon in", verwees hij naar zijn enorme mogelijkheid om Oranje bij een 1-1 stand op voorsprong te schieten.

Vindt Vormer nu dat hij geslaagd is voor zijn examen? "Ik hoop het wel, we zijn er nog niet. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn debuut en dat ik zo gespeeld heb. Maandag weer", nam hij alvast een voorschot op het treffen met Italië.

Dan keren Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum terug in de ploeg, verklapte Koeman alvast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl