Terreurverdachte die prins George bedreigde, krijgt mogelijk levenslang

Aangepast
Prins George op weg na zijn eerste schooldag EPA

Een Britse terreurverdachte heeft tijdens de rechtszaak tegen hem bekend dat hij aanslagen voorbereidde en dat hij anderen probeerde over te halen aanslagen te plegen. Een van de doelwitten was de jonge prins George, het eerste kind van prins William en Kate Middleton.

De 32-jarige Husnain Rashid is een aanhanger van Islamitische Staat uit het noordwesten van Engeland. Hij had tot dan toe alle aanklachten ontkend, maar bekende schuld nadat hij met een grote hoeveelheid bewijs was geconfronteerd. Het grootste deel daarvan stond in een telefoon die hij in november bij zijn arrestatie had geprobeerd weg te gooien.

Husnain Rashid Britse politie

Volgens de politie plaatste Rashid tussen november 2016 en zijn arrestatie 360.000 berichten in 150 forums op de berichtendienst Telegram.

Op 13 oktober vorig jaar, ruim een maand nadat prins George voor het eerst naar de basisschool was gegaan, plaatste hij een foto van de prins, met daaroverheen beelden van gemaskerde jihadstrijders. "Zelfs de koninklijke familie zal niet met rust worden gelaten", zette hij erbij, gevolgd door het adres en de postcode van de school.

Gif en bommen

Ook runde hij een Telegram-kanaal waar een recept voor het gif ricine en handleidingen voor het maken van benzine- en napalmbommen stonden. Op een lijst van mogelijke doelwitten stonden Britse legerbases, winkelcentra, gebouwen van Joodse organisaties en overheidsgebouwen.

In een zelfgemaakt tijdschrift deed hij suggesties hoe toe te slaan in Britse voetbalstadions of bij het WK voetbal komende maand in Rusland.

Het al twee weken lopende proces werd na Rashids bekentenis meteen afgebroken. De uitspraak is eind deze maand. De rechter liet Rashid alvast weten dat hij op een lange gevangenisstraf moet rekenen en mogelijk op levenslang.

STER Reclame