Trump verleent gratie aan 'anti-Obama'
President Trump verleent gratie aan de conservatieve rechts-populistische schrijver en filmmaker Dinesh D'Souza. Die is veroordeeld voor een illegale donatie aan een bevriende Republikeinse kandidaat voor de Senaat. Hij staat vooral bekend als fel anti-progressief en richtte zijn pijlen op president Obama.
D'Souza maakte in 2012 een film over de toenmalig president. Die was gebaseerd op een boek dat hij twee jaar eerder over hem had geschreven, met de titel The Roots of Obama's Rage. Volgens D'Souza, die werd geboren in India, kan Obama alleen begrepen worden als een Keniaanse anti-kolonist. Dat zou Obama van zijn Keniaanse vader hebben overgenomen.
D'Souza lanceert in zijn werk allerlei wilde theorieën, onder meer dat Obama een geheim plan had om de VS te verzwakken. Obama zou anti-Amerikaans en anti-westers zijn. In zijn eerste termijn als president zou hij zich nog hebben ingehouden, maar alleen om een herverkiezing niet in gevaar te brengen.
D'Souza legde in het verleden ook schuld bij 'de linkse culturele elite' voor de aanslagen van 11 september 2001. Verder bood hij excuses aan nadat hij de overlevenden van de aanslag op een school in Parkland (Florida) waarbij in februari van dit jaar zeventien doden vielen, had beledigd. Nadat lokale politici besloten tegen het verbieden van bepaalde type vuurwapens, beet hij de leerlingen in een tweet toe: "Slechtste nieuws sinds hun ouders hen vertelden dat ze een zomerbaantje moesten zoeken".
D'Souza legde in 2014 de bekentenis af dat hij de campagnewetten had overtreden en werd veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk. Ook zat hij driekwart jaar vast. Hij had via bevriende relaties 20.000 dollar gedoneerd aan de campagne van de Republikeinse Senaatskandidaat in New York, Wendy Long, die overigens verloor. Volgens de regels van toen mocht een individu maar 5000 dollar schenken. D'Souza's advocaten voerden destijds aan dat hij zo hard werd aangepakt omdat hij een tegenstander was van Obama en de progressieve elite.
'Scooter' Libby
Trump heeft in de zestien maanden dat hij president is al meerdere keren gratie verleend aan veroordeelden, onder anderen aan Lewis 'Scooter' Libby, de voormalige topambtenaar onder oud-vicepresident Dick Cheney, die werd veroordeeld voor meineed. Ook de omstreden ex-sheriff Joe Arpaio uit Arizona kon rekenen op een presidentieel pardon, nadat hij was veroordeeld omdat hij ondanks een gerechtelijk bevel doorging met patrouilles waarbij migranten werden gediscrimineerd.
Mogelijk volgt binnenkort ook een presidentieel pardon voor tv-persoonlijkheid en zakenvrouw Martha Stewart, die jaren geleden werd veroordeeld omdat ze had gelogen over een pakket aandelen dat ze met voorkennis van de hand had gedaan. In de Air Force One zei Trump een pardon te overwegen. De veroordeelde oud-gouverneur Rod Blagojevich kan zich mogelijk verheugen op strafvermindering. Hij zit een celstraf uit van 14 jaar vanwege corruptie. Volgens Trump is die straf buitensporig.
Deze week bracht realityster Kim Kardashian nog een bezoek aan Trump om te pleiten voor de vrijlating van een 63-jarige vrouw die na een veroordeling in 1996 een levenslange celstraf uitzit vanwege een drugsmisdrijf. De zaak van de vrouw, Alice Marie Johnson, kwam Kardashian vorig jaar ter ore en sindsdien betaalt ze de advocatenkosten. Of Trump ook Johnson vrijlaat, moet nog blijken.