ANP
NOS VoetbalAangepast

'Koeman waakzaam om goede gevoel te verliezen'

Aan het eind van een slopend seizoen nog twee oefenduels spelen tegen elftallen die net als Oranje niet naar het wereldkampioenschap in Rusland gaan: je kunt je afvragen wat daar het nut van is.

"Het is de meest nutteloze periode voor interlandvoetbal", stelt Jeroen Elshoff, die de duels tegen Slowakije en Italië van commentaar voorziet voor NOS Langs de Lijn. "De spelers zullen het niet hardop zeggen, maar de meesten willen gewoon op vakantie."

Maar zoals altijd is er wat te bespreken bij het Nederlands elftal. Het wordt pas de derde wedstrijd onder leiding van bondscoach Ronald Koeman. Zijn belangrijkste winst tot nu toe is misschien wel de positieve sfeer die rond de ploeg hangt.

ANP Pro Shots
Ruud Vormer op de training van Oranje in Trnava

Veel heeft te maken gehad met de 3-0 overwinning op Europees kampioen Portugal, eind maart. Oranje straalde daarin overtuiging uit. Zeker in de eerste helft, waarin drie keer werd gescoord. Prompt is er weer hoop.

"Oranje heeft hier nu eigenlijk meer te verliezen dan te winnen", merkt Elshoff op. "Koeman is waakzaam om dat goede gevoel kwijt te raken. Want als je nu twee keer met 3-0 verliest, is dat natuurlijk helemaal weg."

ANP
De selectie van Oranje traint in Trnava

Toch wil de commentator ook weer niet te veel waarde aan de interlands hechten. Denk maar eens aan de duels die Oranje speelde in de zomer van 2016. Danny Blind stond toen nog voor de groep, die oefende tegen Polen en Oostenrijk.

Die landen gingen wel naar het EK, Nederland niet. Maar Oranje won wel beide duels. En allebei verdiend. Elshoff: "Ook toen heerste er een positief gevoel. Maar na de zomer begon de nieuwe kwalificatiecyclus en een paar maanden later stond Blind op straat."

Voor Koeman vormen deze interlands de volgende bouwstenen op weg naar de ontmoeting met Frankrijk in de Nations League, begin september. "Hij zal opnieuw veel jongens speeltijd gaan geven om zo de hiërarchie op posities op te bouwen."

Koeman: nieuwe gezichten krijgen speelminuten

Zo liet de bondscoach op de persconferentie al weten dat Ruud Vormer zijn debuut gaat maken. "Het is belangrijk voor hem om indruk te maken. Voor Eljero Elia is het een moment om te laten zien dat hij er nog is en misschien kan Daryl Janmaat nog punten scoren."

Zoeken naar een alibi

Ook de tactiek kan nog interessant zijn. Tegen Engeland (0-1 nederlaag) koos Koeman voor een 3-4-3-systeem, terwijl tegen Portugal 3-5-2 uitstekend functioneerde.

"Tegen Slowakije zou het kunnen dat hij nog eens 3-4-3 probeert", meent Elshoff. "Verder is het allemaal een beetje zoeken naar een alibi om deze wedstrijden belangrijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl