Arbiter Kuipers topfit naar WK

Björn Kuipers heeft al een prachtige staat van dienst als arbiter. Hij floot twee Europa League-finales, een Champions League-finale en was actief op twee EK's en een WK. De finale leiden op het WK, dat zou de kroon op een prachtige carrière zijn. "Elke scheidsrechter heeft dezelfde droom."

Kuipers is al de succesvolste Nederlandse arbiter aller tijden. "Ik heb het gelezen ja. Maar ik ben geen man die lijstjes of staatjes bijhoudt."

Topfit

Op zijn 45ste begint Kuipers aan zijn laatste grote eindronde met zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Hij blijft wel nationaal en internationaal fluiten. "Maar op het EK van 2020 zie je me niet terug. Het houdt een keer op. Op mijn leeftijd moet je goed luisteren naar je lichaam. Ik ben nog nooit zo fit naar een eindronde gegaan", klinkt het vol vertrouwen.

Op het vorige WK zat Oranje hem in de weg door de halve finale te halen. Dat betekende het einde van arbiter Kuipers in Brazilië. "We kregen twee mooie pouleduels, onder meer Engeland-Italië en een Zuid-Amerikaanse kraker tussen Colombia en Uruguay. We waren goed op weg. Het was toen wel zuur dat het Nederlands elftal de finale niet haalde. Hadden we allebei niks."

De afstemming tussen de scheids op het veld en de videoref luistert heel precies

Björn Kuipers over videref

Videoref

De voetbalwereld kijkt met grote aandacht uit naar de entree van de videoarbiter op het WK. Kuipers heeft een vaste videoref in Rusland: Danny Makkelie.

Kuipers: "We hebben nu al diverse bijeenkomsten gehad met de WK-arbiters. De afstemming tussen de scheids op het veld en de videoref luistert heel precies. Wanneer grijpt de videoref in? Als wij in het veld een grote fout maken, is het wel duidelijk."

"Maar het gaat vooral om de momenten waarbij het op interpretatie aankomt. Hands bijvoorbeeld. Is het wel of niet opzettelijk? Dat kan spannend worden, zowel voor ons als voor de videoreferee."

STER reclame