Usain Bolt op de training van Strømsgodset IF
NOS VoetbalAangepast

Gelukszoeker Bolt legt nu aan bij Strømsgodset IF

Hij mag dan door het leven gaan als een atletieklegende, Usain Bolt lijkt onverminderd van plan te bewijzen dat zijn talenten verder reiken dan louter het tartan. In zijn streven voetbalclubs in Europa ervan te overtuigen dat hij ook aan de bal bovengemiddeld getalenteerd is, is Bolt nu neergestreken bij het Noorse Strømsgodset IF.

De 31-jarige achtvoudig olympisch kampioen blijft een week op stage bij de club uit Drammen, een voorstad van Oslo. "Ik zal zo hard blijven werken als ik kan om te slagen als voetballer. Ik blijf trainen tot ik een kans krijg", zei Bolt tegen de Noorse tv-zender NRK.

'Dertig is vrij laat'

"Als hij maar een beetje voetbalverstand heeft, kan hij dankzij zijn snelheid een eind komen", zei Egil Olsen, de oud-bondscoach van Noorwegen die zijn trainersloopbaan begon bij Strømsgodset. Dat Bolt al op leeftijd is, hoeft volgens Olsen geen bezwaar te zijn. "Ik heb spelers meegemaakt die ver zijn gekomen ook al begonnen ze pas laat met voetballen. Al is dertig wel vrij laat."

Bolt beproeft zijn geluk nu bij Strømsgodset IF

Bolt heeft er nooit een geheim van gemaakt te dromen van een contract bij Manchester United. Weliswaar mocht hij ooit een balletje trappen met toenmalig sterspeler Wayne Rooney en 'The Red Devils', maar goed genoeg voor een optreden onder de schijnwerpers van het 'Theatre of Dreams' - de officieuze benaming voor het stadion van Manchester United - werd hij nooit bevonden. En ook Borussia Dortmund bedankte hem recent na een proeftraining vriendelijk doch beslist voor de belangstelling.

Met applaus verwelkomd

In het op voetbalgebied bescheiden Noorwegen hoopt Bolt nu wel het geluk te vinden. Strømsgodset IF, waar in het verleden oud-Ajacied André Bergdølmo en oud-Heerenveen-speler Martin Ødegaard actief waren, werd vijf jaar geleden nog landskampioen, maar staat momenteel twaalfde, slechts twee punten boven de degradatiestreep. "Een beetje hulp kunnen ze dus wel gebruiken", aldus Egil Olsen.

Of Bolt op het veld een aanwinst is, moet nog blijken, maar zeker is dat zijn komst een zindering door het Noorse voetbal laat gaan. De snelste man in de geschiedenis op de 100 meter werd door de selectie van Strømsgodset IF met applaus verwelkomd en de training, doorgaans alleen bezocht door de lokale media, trok nu verslaggevers en tv-ploegen uit heel Scandinavië.

Bolt hield het kort. "Ik hoop dat clubs zien dat ik snel leer en dat op een dag een club zal denken: we geven hem een kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl