Hollandse Hoogte

Dat Amsterdam de cultuurhoofdstad van Nederland, is niet heel verrassend. Maar dat de inwoners in het noorden van ons land het meest kunnen genieten van musea, podiumkunsten en concerten is dat wel. "Want het beeld bestaat vooral dat alles in Amsterdam en de Randstad gebeurt", legt onderzoeker Robert Ponds uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Ponds werkte mee aan de Atlas voor gemeenten die vanmiddag in Leeuwarden gepresenteerd wordt. "De atlas is een jaarlijks terugkerend onderzoek waar we steeds inzoomen op een thema. Dit jaar is dat cultuur."

"We hebben een zogenoemde cultuurindex ontwikkeld, waarbij we gekeken hebben naar twintig verschillende indicatoren die het volledige spectrum van het culturele aanbod dekken om te kijken in welke gemeente en in welke regio het aanbod per inwoner het grootst was."

En daar blijkt dus uit dat Amsterdam het beste scoort op cultureel gebied. "Het is natuurlijk een grote stad. Die heeft per definitie meer te bieden. Maar ook per inwoner biedt Amsterdam meer dan andere steden. Dat zie je ook bij andere historische steden die een duidelijke centrumfunctie voor de regio hebben. Zo hebben Maastricht, Leeuwarden en Utrecht per inwoner ook veel cultuur te bieden", zegt Ponds.

Cultuurindex

Toptien (bron: Atlas voor gemeenten)
1. Amsterdam
2. Maastricht
3. Leeuwarden
4. Utrecht
5. Delft
6. Leiden
7. Groningen
8. Nijmegen
9. Haarlem
10. Dordrecht

Wat opvalt is dat relatief nieuwe steden als Almere, Haarlemmermeer, Lelystad en Zoetermeer zonder uitzondering relatief laag op de ranglijst staan, terwijl steden met een monumentale binnenstad een relatief groot en gevarieerd cultureel aanbod hebben.

Kijk je naar regio's dan hebben Groningen en Friesland het meest te bieden. "Die provincies hebben een heel ruim cultureel aanbod. En dat heeft met twee dingen te maken: de steden Groningen en Leeuwarden hebben per inwoner veel aanbod, maar ook is er in het ommeland van die steden veel te beleven."

De gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, scoort het laagst op de cultuurindex. Voor de regio's geldt dat voor Flevoland.

STER reclame