NOS NieuwsAangepast

Aanslag Luik was terroristische daad, zegt Belgische OM

De Belgische justitie behandelt de aanslag van gisteren in Luik als een terroristische daad. Op een persconferentie zei een woordvoerder van het federale parket dat daar voldoende aanleiding voor is.

'Dader stond in contact met geradicaliseerde personen'

De manier waarop de dader handelde, lijkt op een oproep die IS in een video heeft gedaan om politieagenten met messen aan te vallen en hun wapens te stelen. Verder bevestigde de woordvoerder dat de dader tijdens zijn aanval meerdere malen "Allahoe akbar" riep. Ook heeft hij volgens justitie in 2016 en 2017 contact gehad met geradicaliseerde personen.

"De vraag of de dader ook contacten had met terreurgroep IS, is onderdeel van onderzoek", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Daar doet het parket nu nog geen uitspraken over." De terreurorganisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De autoriteiten hadden geen aanleiding om Herman niet op verlof te laten gaan uit de gevangenis, zegt Van Hoorn. "De minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat wanneer iemand godsdienstig is, dat niet meteen hoeft te betekenen dat diegene een aanslag gaat plegen."

"Meer duidelijkheid over het motief van de dader is niet gegeven", zegt Van Hoorn. "Het is eerder voorgekomen dat in eerste instantie gedacht werd dat het om een terroristische aanslag ging, terwijl dat achteraf toch niet zo bleek te zijn."

In Luik is vanmiddag een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers:

Luik is stil voor de slachtoffers van de aanslag van gisteren

Op het stadhuis in Luik is een rouwregister geopend ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook hangen alle vlaggen halfstok. Onder meer in het centrum van Luik, bij het Justitiepaleis van Brussel en bij een training van het Belgische nationale voetbalteam werd een minuut stilte gehouden.

Volgens minister Jan Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken heeft Herman een aantal uren voor de aanslag nog een man vermoord. Dat gebeurde in de stad Marche-en-Famenne, ruim 50 kilometer ten zuiden van Luik. Het federale parket stelt een apart onderzoek in naar de zaak. Herman wordt daarin gezien als de hoofdverdachte.

Het slachtoffer was de 31-jarige ex-gedetineerde Michael Wilmet. Volgens de VRT was hij een drugsdealer en een oude vriend van Herman. Wilmet zou de nacht voor de aanslag met Herman een overval hebben gepleegd op een juwelier in Rochefort, maar dat is nog niet bevestigd.

Gisterochtend werd Wilmet gevonden met een kogel in zijn hoofd. Er wordt nu onderzocht of deze moord mogelijk invloed had op de aanval in Luik. Ook wordt gekeken of Herman op het moment van de aanval onder invloed van drugs was. "Nadat hij die moord de nacht ervoor had gepleegd, had hij geen enkel vooruitzicht meer in de maatschappij", zei Jambon tegen de Waalse zender RTL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl