AFP

De Franse politie is vanochtend vroeg begonnen met de ontruiming van het grootste illegale kamp met migranten in Parijs. Het gaat om het Millénaire-kamp, in de buurt van de Porte de la Villette in het noordoosten van de stad. Sinds eind vorig jaar wonen er tussen de 1500 en 2000 mensen in het kamp aan de oevers van het Canal Saint-Denis.

Burgemeester Hidalgo van Parijs had er de afgelopen weken bij de regering op aangedrongen het kamp te ontruimen. Ze sprak van "mensonterende toestanden" en "een humanitaire ramp".

De afgelopen tijd sloegen verschillende hulporganisaties alarm over de slechte leefomstandigheden in het kamp aan het kanaal. Begin deze maand verdronk een bewoner. Hij was vermoedelijk dronken, meldden Frans media.

Minister Collomb van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de migranten vandaag met bussen worden verspreid over zo'n twintig tijdelijke opvangplekken, voornamelijk gymzalen met veldbedden. Daar zal hun identiteit worden gecontroleerd en wordt per persoon gekeken naar de asielstatus. Het merendeel van de migranten zou uit de Hoorn van Afrika komen.

Sinds juni 2015 heeft de politie 29 illegale vluchtelingenkampen ontruimd in Parijs. Bij elkaar woonden zo'n 28.000 mensen in deze kampen. In november 2016 werd het grootste kamp ontruimd. Daar woonden toen ongeveer 4000 mensen.

STER reclame