Wekdienst 30/5: Zilveren Anjers en 'belevingsvlucht' rond Lelystad

Aangepast
ANP

In het paleis op de Dam reikt prinses Beatrix drie Zilveren Anjers uit en mensen die onder de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport wonen, kunnen ervaren hoe het is als er op 1800 meter een Boeing 737 over je huis vliegt.

De ochtend start vrij zonnig. Later valt er lokaal een regen- of onweersbui, opnieuw met kans op hagel en veel regen. Het blijft warm met 26 tot 29 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State doet uitspraak over het gebiedsverbod voor de omstreden imam Fawaz. De minister van Justitie had hem een gebiedsverbod gegeven voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal.
  • Mensen in de buurt van Lelystad Airport kunnen ervaren hoe het is als er op 1800 meter boven je huis een Boeing vliegt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert een 'belevingsvlucht' met een Boeing 737-800.
  • Prinses Beatrix reikt de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het paleis op de Dam. Drie Nederlanders ontvangen dit jaar de onderscheiding: Piet de Boer uit Volendam, Alice van Romondt (Aruba) en Hans van der Ven (Den Haag).
  • TU Eindhoven laat voor het eerst het ontwerp van de 3D-geprinte woningen in Eindhoven zien. Ook maken ze bekend wie de woningen gaat bouwen, wanneer de eerste paal wordt geslagen en waar de woningen komen in Eindhoven.

Wat heb je gemist?

De rechter heeft juist gehandeld in de zaak tegen Michael P., de verdachte in de moord op Anne Faber. Dat zegt de president van het gerechtshof in de Volkskrant. Hij reageert daarmee op een open brief van Wim Faber, de vader van het slachtoffer, van afgelopen zaterdag.

Faber riep in de brief in de Volkskrant de rechter op om zijn functie neer te leggen. De rechter zou signalen van de psychische stoornis van Michael P. hebben genegeerd in een eerder verkrachtingszaak. Volgens de vader kreeg P. daardoor geen tbs en was hij in staat om Anne Faber te verkrachten en vermoorden.

De president van het gerechtshof verdedigt de rechter en zegt dat die heeft gedaan wat hij kon binnen het recht.

Ander nieuws uit de nacht:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Code oranje: zware buien trekken over Nederland

En dan nog even dit

Even terug naar de pittige buien van gistermiddag- en avond. Code oranje is voor alle regio's ingetrokken. Alleen vanochtend waren er in het noorden nog wat pittige buien.

Het noodweer heeft op veel plaatsen tot overlast en schade geleid. In Barendrecht en Ede stortten daken in door het vele regenwater, in Deventer richtte een windhoos grote schade aan en in Terwolde raakte een vrouw gewond toen een boom op haar huis viel. Door blikseminslagen reed een aantal treinen niet en in tientallen gemeentes werd de avondvierdaagse afgelast vanwege de hevige buien.

Fijne dag!

STER Reclame