Oud-wielrenner Michel 'Mies' Stolker is op 84-jarige leeftijd overleden. De in het Utrechtse Zuilen geboren Stolker maakte van 1956 tot 1966 deel uit van het profpeloton. Hij won etappes in de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië.

Wielrenner Michel Stolker wist in 1965 het zweet van zijn gezicht na een zware koers Hollandse Hoogte

Stolker was een getalenteerd klimmer en kon ook goed uit de voeten in de klassiekers. Zo reed hij meerdere keren in de toptien van de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

Als neoprof won Stolker in 1956 meteen de twaalfde etappe in de Giro, een zware heuvelrit van Lucca naar Bologna. In de Italiaanse media werd hij meteen uitgeroepen tot 'de grootste Nederlandse wielrenner ooit', een overdreven maar eervolle omschrijving waar de schuchtere Stolker maar moeilijk mee kon omgaan.

Franse slag

In 1962 ging hij in Franse dienst rijden en hielp hij Jacques Anquetil aan zijn derde Tourzege. In datzelfde jaar werd Stolker zevende in het eindklassement van de door de Duitser Rudi Altig gewonnen Vuelta.

Stolker schreef in 1962 ook de Grand Prix Midi Libre op zijn naam, een meerdaagse klimmerskoers in het zuiden van Frankrijk. Hij is de enige Nederlandse winnaar van de koers, die in 2003 van de internationale kalender verdween.

Twee jaar later won hij in Pamplona de achtste etappe in de Vuelta, zijn laatste grote overwinning.

Opwekkende middelen

Tien jaar geleden ging Mart Smeets voor het programma De Avondetappe op bezoek bij de toen 74-jarige Stolker. Daarbij nam Stolker geen blad voor de mond. "Ik durf je met de hand op mijn hart te zweren", zei Stolker plechtig, "dat ik opwekkende middelen heb gebruikt. Laten we niet hypocriet zijn op een verschrikkelijke manier, maar laten we zeggen hoe het was."

2007: Mies Stolker bekent gebruik 'opwekkende middelen'

Met name het gebruik van amfetamine was, aldus Stolker, in zijn tijd alomtegenwoordig in het peloton. "Ik heb 25 koersen gewonnen bij de profs en ik heb er 20 gewonnen zonder. En af en toe heb ik een opwekkend middel gebruikt."

Op de vraag of het mogelijk was een Tour de France te rijden zonder doping, antwoordde Stolker gevat. "Ja, maar je moet wel leven voor je beroep. Als je leeft als een kantoorman of een timmerman met drie, vier keer in de week seks...nou vergeet het dan maar."

Michel Stolker en Jan Janssen in 2015 bij de onthulling van een muurschildering ter ere van de Tourstart in Utrecht ANP

STER reclame