Code oranje overal ingetrokken, nog wel regen en onweer

Aangepast
Regen in Utrecht NOS

De ergste regen- en onweersbuien zijn voorbij. Op veel plaatsen is het nog wel nat, maar code oranje voor gevaarlijk weer is tegen 22.00 uur ingetrokken.

Eerder gold code oranje in het hele land met uitzondering van de Wadden. Plaatselijk viel er zeer veel regen, soms gecombineerd met hagel en zware windstoten. In het noorden zijn er nog wel pittige onweersbuien, zegt het KNMI. De komende uren nemen de buien verder in activiteit af.

De regen, hagel en windstoten van vandaag hebben flink wat schade veroorzaakt: bomen zijn omgewaaid, daken ingestort, gebouwen en straten ondergelopen. In de buurt van Terwolde in Gelderland raakte een vrouw gewond toen een boom op haar huis viel. Hoe groot de schade in heel Nederland is, is nog niet duidelijk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Code oranje: zware buien trekken over Nederland

Door blikseminslagen rijden er tot ongeveer half één vannacht geen treinen tussen Woerden en Gouda Goverwelle, tussen Breukelen en Gouda Goverwelle en tussen Mariënberg in Overijssel en Nieuw-Amsterdam in Drenthe.

Op de rijkswegen stonden vanavond lange files. De Verkeersinformatiedienst adviseerde automobilisten die in regenbuien terechtkwamen hun rijstijl aan te passen en goed afstand te houden. Vooral op snelwegen rond Rotterdam was veel wateroverlast.

Voor duizenden wandelaars die vandaag de tweede etappe van de Avondvierdaagse zouden lopen, ging het feest niet door. Op bijna vijftig plaatsen werd de wandeling afgelast vanwege het noodweer.

Alle kanalen

Op tien plaatsen, waaronder Delft, Den Haag, Hoogezand-Sappermeer, Bodegraven-Reeuwijk, Roden en Tiel ging de wandeling wel door. De lokale organisaties zijn verantwoordelijk voor die beslissing, zegt Sil Sanders van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. "Als de kans op geen onweer dermate groot is, dan laten ze de Avondvierdaagse vanavond gewoon doorgaan."

De wandelbond adviseerde om geen enkel risico te nemen. "We adviseren organisatoren om contact op te nemen met gemeente en politie, op verschillende platforms te kijken of er slecht weer komt en de beslissing via alle kanalen die ze hebben, verspreiden."

STER Reclame