Sanne Wevers tijdens de WK turnen in Canada in oktober
NOS SportAangepast

Duim uit de kom werpt olympisch kampioene Wevers terug

Terwijl Nederlandse turners als Epke Zonderland en Yuri van Gelder deze weken gebruiken om deel te nemen aan wereldbekerwedstrijden, blijft Sanne Wevers thuis in Heerenveen. De olympisch kampioene kampt met een blessure. "Drie weken geleden ging mijn duim uit de kom. Dat was schrikken. Ik heb even een pas op de plaats moeten maken."

Voor het herstel van zo'n blessure staat normaal gesproken zes weken. "Maar ik heb een topteam om mij heen, wat ervoor zorgt dat de tijd die ervoor staat in ieder geval iets verkort wordt", vertelt Wevers.

"Balk gaat nu gewoon hartstikke goed. En voor brug heb ik even tijd nodig. Ik heb al wel weer de eerste vluchtelementen gemaakt. Het komt allemaal goed, maar we kiezen ervoor die World Cups niet overhaast te doen en door te bouwen naar de NK."

De NK, medio juni in Ahoy in Rotterdam, zijn de opmaat naar de Europese kampioenschappen die in augustus in Glasgow worden gehouden. Wevers kijkt ernaar uit terug te keren in de arena waar de Nederlandse turnvrouwen eind 2015 olympische kwalificatie afdwongen met het team. Wevers zelf viel in de prijzen op brug. "Het is voor ons een historische plek."

In Glasgow wil Wevers een balkoefening laten zien die iets afwijkt van de oefening waarmee ze vorig jaar leek te worstelen. Zo slaagde Wevers er niet in om zich te plaatsen voor de balkfinale op de WK.

"Ik wil heel graag een losse radslag-flikflak-combinatie erin doen. Die moet voor wat meer zekerheid zorgen. Al blijft het voorlopig nog wat onzeker, omdat ik het nog niet zo lang turn. Maar voor de lange termijn is het een hele goede keuze."

Sanne Wevers tijdens haar balkoefening bij de EK in Roemenië van vorig jaar

Wevers werd daarin gestimuleerd door het hoofd van de jury van de internationale turnfederatie FIG, Donatella Sacchi. De Italiaanse bezocht in januari de Nederlandse turnploeg om uitleg te geven over de eisen die de juryleden in het nieuwe seizoen aan de turnsters stellen.

"Het was supergaaf om haar hier rond te hebben lopen. Ook omdat er een nieuw reglement ligt. Voor ons was het nog heel erg aftasten waar de jury naartoe wil. Van Donatella hebben we daarover veel informatie gekregen."

"Met het nieuwe element hoop ik nu de eerste stap te zetten. Misschien wordt het ooit nog een loopsalto in plaats van een flikflak. En dan zie ik het wel zitten richting de Olympische Spelen van Tokio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl