Alberto, de eerste storm van het Atlantische orkaanseizoen, is boven de Verenigde Staten afgezwakt tot een subtropische depressie. Weerdiensten waarschuwen nog wel voor zware regenval.

In de Amerikaanse staten Mississippi, Alabama en Florida was de noodtoestand uitgeroepen. Op zee nam Alberto nog aan kracht toe, maar nadat de storm in het westen van Florida aan land is gekomen, zwakte die weer af.

Cuba kreeg eerder te maken met de storm. Door zware regenval traden rivieren buiten hun oevers en kwamen complete dorpen blank te staan. Mensen liepen tot hun knieën door het water en ondanks alle zandzakken die voor deuren waren neergelegd, stroomde het water de huizen binnen.

'We hebben nog nooit zo'n overstroming gehad'

Terwijl op Cuba 'maar' 12 centimeter viel, voorspelden meteorologen dat in West-Florida in korte tijd 30 centimeter regen zou vallen. Duizenden mensen waren geëvacueerd. De mensen die besloten te blijven, hadden luiken gesloten en ramen dichtgetimmerd om de stormkracht van Alberto te weerstaan.

De normaal zo drukke witte stranden in Florida waren op veel plekken bijna uitgestorven. Een enkeling waagde zich nog in het water en op het water leven surfers zich uit op spectaculaire golven.

Na de dodelijke stormen van 2017, zoals Irma en Harvey, kijken de bewoners hier met angst en beven naar het nieuwe Atlantische orkaanseizoen. Volgens weerdeskundigen zullen zware orkaanseizoenen zoals die van vorig jaar, vaker gaan voorkomen. Dat het seizoen dit jaar zo vroeg begint, wordt gezien als een slecht voorteken.

Orkanen zo krachtig als Irma zullen vaker voorkomen, zeggen metereologen ANP

STER reclame