William Troost-Ekong wordt bedolven onder teamgenoten van Nigeria na zijn eerste interlanddoelpunt
NOS VoetbalAangepast

Primeur Troost-Ekong bij Nigeria, Iran verliest van Turkije

William Troost-Ekong is een van de Nederlanders die over ruim twee weken wel op het WK acte de présence zal geven. De in Haarlem geboren centrumverdediger, die in de eredivisie speelde voor FC Groningen en FC Dordrecht, is al jaren een vaste waarde in het elftal van Nigeria. Maar scoren deed hij nog nooit.

Daar kwam maandag verandering in in het oefenduel met Democratische Republiek Congo. De verdediger van het Turkse Bursaspor kreeg de bal op een presenteerblaadje van Leicester City-spits Kelechi Iheanacho en schoot van dichtbij raak.

Dat doelpunt was niet genoeg voor de zege. Ruim tien minuten voor tijd benutte Ben Malongo een strafschop en zorgde daarmee voor de 1-1 eindstand.

Ook Ebuehi in basis

Ook de eveneens in Haarlem geboren Tyronne Ebuehi, die dit seizoen bij ADO Den Haag een droomtransfer afdwong naar Benfica, stond aan de aftrap bij Nigeria. Kenneth Omeruo (oud-ADO) en Ahmed Musa (oud-VVV) vielen in de tweede helft in.

John Obi Mikel, die dit seizoen na elf jaar op het middenveld bij Chelsea overstapte naar het Chinese Tianjin Teda, bleef het hele duel op de bank.

Zaterdag oefent Nigeria nog op Wembley tegen Engeland. Bij het WK in Rusland zijn Argentinië - dat in november nog met 4-2 werd verslagen door de Nigerianen - Kroatië en IJsland de tegenstanders.

Alireza Jahanbakhsh duelleert met de Turkse aanvoerder Mehmet Topal

Turken zijn Alireza en Reza de baas

Twee andere eredivisionisten die volgende maand in Rusland actief zijn, beleefden een teleurstellende avond in Istanbul. De in de basis gestarte Alireza Jahanbakhsh (AZ) en invaller Reza Ghoochannejad (sc Heerenveen) verloren met Iran met 2-1 van Turkije.

Everton-spits Cenk Tosun tekende voor beide Turkse treffers. In blessuretijd deed routinier Ashkan Dejagah - die in 2009 nog Bundesliga-kampioen werd met VfL Wolfsburg maar inmiddels zijn geld verdient in het Championship bij Nottingham Forest - iets terug voor Iran.

Hij benutte een strafschop, toegekend na een handsbal van Ömer Bayram. De Bredanaar, die 40 wedstrijden speelde voor NAC Breda, kreeg vanwege dat vergrijp in zijn tweede interland voor Turkije direct rood.

Iran begint het WK op 15 juni tegen Marokko. Daarna wachten nog duels met Spanje en Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl