Van Lennep: Verstappen moet in Canada gewoon gas geven

Aangepast
De bolide van Max Verstappen na de derde training in de box van Red Bull AFP

Max Verstappen moet zich vooral niet aanpassen. "Zijn crash in Monaco in de laatste training was superstom, maar in Canada moet hij gewoon gas geven", zegt voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep, die zelf in de jaren zeventig deel uitmaakte van de koningsklasse van de autosport.

Geduld

Oud-wereldkampioen Nico Rosberg stelde in Monaco voor Sky Sports dat het geduld van Red Bull Racing met Max Verstappen begint op te raken. De Nederlander maakt in de beginfase van dit seizoen veel opzichtige fouten, die het team punten kosten. "Max moet zich aanpassen, zijn benadering moet veranderen. Het geduld bij Red Bull raakt op", stelde de Duitser, die in 2016 wereldkampioen werd en inmiddels gestopt is.

Sky Sports F1
@SkySportsF1
WATCH: Rosberg on Verstappen “I hope that Max really thinks about it. He needs to change his approach. If he wants to ever win the world championship he needs to start learning.” #SkyF1 #F1 #MonacoGP
8 maanden geleden

Gijs van Lennep, die met Red Bull-adviseur Helmut Marko in 1971 de 24 uur van Le Mans won, denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Hij heeft, denk ik, een zware les geleerd. Verstappen snapt zelf het beste dat hij een stomme fout heeft gemaakt."

Van Lennep verbleef het weekeinde op Sicilië en zag zaterdag Verstappen zwaar de fout ingaan in de derde training. In de chicane ging het mis, waarna de Nederlander in de omheining klapte. Weg kwalificatie en weg kans op een topklassering in Monaco.

Contrast

Het contrast was een dag later enorm. Verstappen reed zich van de twintigste naar de negende plaats, maar teamgenoot Daniel Ricciardo reed van pole naar zijn tweede zege dit seizoen. Red Bull vierde feest in het zwembad, Verstappen was de teleurstelling nog aan het verwerken.

Daniel Ricciardo viert met de Red Bull-crew feest in Monaco AFP

Van Lennep: "Natuurlijk is er een zwaar gesprek tussen de leiding van Red Bull en Verstappen geweest. Iedereen bij dat team is er ziek van, maar Max zelf het meeste. Marko is zelf coureur geweest, weet wat er in hem omgaat. Het is zoals het is. Verstappen moet twee keer gaan nadenken voor hij iets doet. In de wedstrijd deed hij dat trouwens keurig. Een goede race, met de snelste ronde; prima, alleen hij moet vooraan rijden."

Van Lennep denkt dat er intern nog niet veel veranderd is in de rol van Verstappen en Ricciardo. "Ze mogen elkaar geen spriet in de weg leggen, daar staan sancties op. Bij Red Bull zijn ze meer bezig met het bepalen met welke motor ze volgend jaar racen. Max weet inmiddels dat hij onnodig te ver is gegaan. Dat is echt wel ingezonken."

Tijd zat

Dat het dit seizoen niet loopt zoals Verstappen wil, heeft volgens Van Lennep geen invloed op de Nederlander. "Hij laat zich niet snel van de wijs brengen. Kijk naar het verleden. Alle grote coureurs hebben tegenvallende seizoenen gekend. Verstappen is 20, heeft nog tijd zat. Deze fouten maakt hij echt niet meer de komende jaren. Hij moet wat slimmer worden. Ricciardo is slim, maar ook meer ervaren. Ik verwacht geen andere Max in Canada op de baan."

STER Reclame