Tropische grens van 30 graden voor het eerst dit jaar overschreden

Aangepast
ANP

De eerste regionale tropische dag van dit jaar is een feit. In Hupsel, een buurtschap in De Achterhoek, werd even na 15.00 uur de grens van 30 graden overschreden.

De temperatuur loopt tot het einde van de middag mogelijk nog verder op, daardoor kan het ook op andere plaatsen 30 graden worden. Wanneer het kwik in De Bilt boven de 30 graden komt, kunnen we spreken van de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Maar volgens Weerplaza gaat dat vandaag nog niet gebeuren.

Weerplaza.nl
@Weerplaza
De eerste dertiger is een feit! In Hupsel (Achterhoek) werd zojuist de 30 graden voor het eerst in 2018 aangetikt. Verder in groot deel vh land de warmste 28 mei sinds start metingen. https://t.co/STDTBnxccn
10 maanden geleden

Door de zomerse temperaturen worden er verschillende warmterecords verbroken. Op 21 van de 34 plaatsen waar het KNMI de temperatuur meet, is het op 28 mei nog nooit zo warm geweest als vandaag. Ook in De Bilt is de warmste 28 mei sinds 1901 gemeten.

Drukte deze maand op het strand bij Hoek van Holland ANP

Hoge temperaturen komen in deze tijd van het jaar wel vaker voor.Vorig jaar werd het op 17 mei voor het eerst tropisch warm.

Het record staat landelijk op drie tropische dagen in 1992. In mei 1976 was het op sommige plaatsen zelfs vier dagen tropisch warm.

STER Reclame