Thom van Beek toen hij nog actief was als schaatser ANP Pro Shots

Marathonschaatser Thom van Beek is definitief voor vier jaar geschorst vanwege het gebruik van epo. Dat blijkt uit een uitspraak in een zaak die was aangespannen door de schaatsbond en de Dopingautoriteit.

Van Beek testte positief in 2016 en zorgde daarmee voor een unicum: hij was de eerste Nederlandse schaatser die betrokken was bij een dopingzaak. Het kostte Van Beek zijn kersverse contract bij de ploeg van Lotto-Jumbo, ook al beweerde hij zelf geen epo te hebben gebruikt.

De zaak van de marathonschaatser kende een lange aanloop tot de nu uitgesproken definitieve schorsing. Toen in maart 2016 duidelijk werd dat hij was betrapt op het gebruik van verboden middelen volgde er een schorsing van vier jaar waartegen Van Beek in beroep ging.

Weigering Dopingautoriteit

De KNSB stelde vervolgens een onafhankelijk deskundige aan om onderzoek te doen, maar dat werd belemmerd omdat de Dopingautoriteit geen inzage wilde geven in het laboratoriumdossier. Dat was tegen het zere been van Van Beek. Volgens hem waren er namelijk fouten gemaakt in het onderzoek en waren die met informatie van onder andere de Dopingautoriteit te bewijzen.

De tuchtcommissie sprak Van Beek vervolgens vrij. De schaatser leek de dans dus te ontspringen, maar de KNSB en de Dopingautoriteit gingen op hun beurt tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep. In dat beroep is nu geoordeeld dat de Dopingautoriteit niet verplicht is om stukken te verstrekken en daarom blijft Van Beek, die inmiddels is gestopt met schaatsen, geschorst.

Onbegrijpelijk

Van Beek noemt de beslissing onbegrijpelijk: "Ik maak mij door dit alles oprecht zorgen over de rechtspositie van sporters die geconfronteerd worden met een positieve test en als gevolg van de huidige dopingregelgeving geen kans krijgen om zich op een fatsoenlijke manier te verweren."

STER reclame