NOS NieuwsAangepast

Malinees krijgt baan en verblijfsvergunning na heldenactie in Parijs

De man die zaterdagavond in Parijs een bungelende kleuter van een balkon redde, krijgt een baan bij de Parijse brandweer en een verblijfsstatus. Dat twittert president Macron.

Ook nodigt Macron de 22-jarige Mamoudou Gassama uit om de Franse nationaliteit aan te vragen. Voor zijn heldhaftige daad heeft hij een medaille en een huldiging voor "moed en zelfopoffering" gekregen. De Malinees is sinds september in Frankrijk na een periode in Italië.

In het presidentieel paleis spraken Macron en Gassama met elkaar:

Parijse kleuterredder op bezoek bij president Macron

"Het ziet ernaar uit dat de nationaliteit geen enkel probleem wordt, hij wordt gewoon Frans", zegt correspondent Peter Vermaas. Van links tot rechts hadden politici hiertoe opgeroepen. "Debatten over immigratie en illegaal verblijf lopen over het algemeen hoog op in Frankrijk. Maar nu wil iedereen zich van zijn meest menselijke kant tonen."

Val naar beneden

De buurman die het 4-jarige jongetje in eerste instantie nog kon vasthouden, heeft vandaag verteld dat het kind even ervoor van de verdieping erboven naar beneden was gevallen.

Zijn vader is opgepakt wegens het verzuimen van zijn ouderlijke plicht. Hij ging boodschappen doen en liet zijn zoontje thuis achter. "Het kind schijnt het goed te maken en is opgenomen in een gastgezin", zegt Vermaas.

Gebroken nagel

Op beelden die van de redding werden gemaakt, is te zien hoe Gassama zonder te twijfelen vier verdiepingen omhoog klimt om het kind te redden. De kleuter hield dankzij zijn optreden slechts een gebroken nagel over aan het incident. Gassama zelf liep wat schrammen op.

Bekijk hieronder nog eens de reddingsactie:

Jongetje gered dat aan balkonrand bungelt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl