NOS NieuwsAangepast

'Zonnebrandsprays beschermen minder goed dan ze beloven'

Bescherming tegen zonnebrand is in deze tijd van het jaar voor veel mensen weer hoognodig. Maar lang niet alle middeltjes werken zo goed als ze beloven. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek van factor 30-sprays van verschillende fabrikanten.

De bond vindt het kwalijk, omdat een te lage factor schadelijk kan zijn voor de huid. "Het is voor consumenten niet te controleren. Je gaat ervan uit dat dat wat op de verpakking staat klopt", zegt woordvoerder Babs van der Staak in het NOS Radio 1 Journaal.

Testpersonen kregen in een laboratorium factor 30 van sprays met een pompje of uit een spuitbus op delen van hun rug. Daarna werden ze blootgesteld aan uv-straling en werd hun huid beoordeeld. Ook deed de bond een technische meting van de sun protection factor (SPF).

Sprays van Garnier en Vision komen als beste uit de test, en die van Kruidvat hebben volgens de Consumentenbond de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Volgens de bond zijn de sprays van Australian Gold, Lovea en Lucovitaal niet aan te raden. De laatste bleek factor 19 te zijn in plaats van 30, Australian Gold zelfs 15. En Lovea beschermt volgens de onderzoekers onvoldoende tegen gevaarlijke UV A-straling.

Meerdere flacons

Leverancier Bradford & Hamilton heeft ernstige twijfels aan het onderzoek van de Consumentenbond. "Australian Gold laat haar producten periodiek volgens internationale teststandaarden testen door onafhankelijke testinstituten. De meest recente tests laten zien dat de SPF30 producten van Australian Gold de SPF waarde ruimschoots waarmaakt."

De NOS heeft fabrikanten van Lovea en Lucovitaal niet kunnen bereiken voor een reactie. De Consumentenbond zegt dat het van deze bedrijven geen reactie op de testresultaten heeft gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl