Eljero Elia
NOS VoetbalAangepast

Routinier Elia 'zo blij als een kind' om terug te zijn bij Oranje

Op 14 november 2012 speelde Eljero Elia zijn laatste interland voor Oranje, thuis tegen Duitsland (0-0). Twee jaar eerder was hij als groot talent mee geweest naar het WK in Zuid-Afrika, waar Nederland na een succesvolle campagne de finale verloor van Spanje. De toen 23-jarige Elia kwam zelfs in alle duels in actie. Spelend in Hamburg bij HSV lag de wereld aan zijn voeten.

Een jaar na het WK verruilde Elia HSV voor het Italiaanse Juventus. Daar stokte de ontwikkeling van de aanvaller. Elia kwam maar vijf keer in actie in Turijn en keerde na een jaar terug naar Duitsland. Hij tekende een contract voor vier jaar bij Werder Bremen, maar ook daar kwam hij nooit helemaal los.

In zijn Werder Bremen-periode werd Elia nog één keer opgeroepen door bondscoach Bert van Marwijk. Daarna bleef de teller staan op 28 interlands. Het werd stil rond Elia. Tot nu.

Eindelijk, zo voelt het

"Ik ben zo blij als een kind dat een snoepje krijgt", lacht Elia, die het afgelopen seizoen zijn oude glans lijkt te hebben hervonden bij het Turkse Istanbul Basaksehi. Zijn rentree bij het Nederlands elftal stemt hem intens gelukkig. "Het voelt ook wel als eindelijk. Ik wil altijd graag voor Oranje spelen, samen met de beste jongens van Nederland."

Uitgerekend Ronald Koeman bood hem in januari 2015 een reddingsboei om zijn in het slop geraakte carrière nieuw leven in te blazen. Bij Southampton liet Elia soms flitsen zien van de oude, brutale vleugelspits, maar in de fase dat het er echt op aankwam gunde Koeman hem weinig speeltijd.

Daarop keerde Elia in de zomer van 2015 terug naar de eredivisie. Na eerdere periodes bij ADO Den Haag en FC Twente tekende hij een tweejarig contract bij Feyenoord.

Elia juicht na een doelpunt voor zijn club Istanbul Basaksehir

In twee seizoenen in Rotterdam won hij met Feyenoord de KNVB-beker en de landstitel. Toch bleef de teller staan op 28 interlands. Frustrerend?

"Ik ben zeker niet boos dat het zo lang geduurd heeft", toont Elia zich realistisch. "Bij Southampton deed ik het aardig, maar dat was maar een half jaartje. Daarna was mijn eerste jaar bij Feyenoord niet van het niveau voor het Nederlands elftal. Het tweede jaar was beter."

Dat zag ook toenmalig bondscoach Danny Blind. Onder diens leiding mocht Elia één keer opdraven bij de selectie voor Oranje tijdens de laatste wedstrijden van de kwalificatiereeks voor het EK in 2016. In een alles of niets poging lukte het Oranje niet om zich te kwalificeren. Elia moest het allemaal aanschouwen vanaf de bank.

"Ik had toen ook gehoopt op een kans, maar het ligt altijd aan jezelf. Ik ben goed bezig nu."

Ervaring

Ook onder bondscoach Ronald Koeman zag Elia, 31 jaar inmiddels, zijn naam bij de eerste selectie voor de oefenduels met Engeland en Portugal niet op de lijst staan. "Ze hadden gezegd dat ze met jonge jongens verder zouden gaan. Al denk ik dat een team ook ervaring nodig heeft. Dat heb ik. Ik weet wat belangrijk is op dit niveau."

Elia als dartele dribbelaar en routinier, die de jongeren onder zijn hoede moet nemen. Die rol ziet hij zelf wel zitten, al sprak hij nog niet uitgebreid met de bondscoach. "Ik pak gewoon dit moment en wil zo lang mogelijk vlammen. Het EK is nog ver weg. Ik wil nu gewoon goed presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl