Tom Dumoulin staat de pers te woord Team Sunweb

Het werd geen tweede zege op rij voor Tom Dumoulin in de Giro. Maar de roze wolk die vorig jaar boven Nederland hing, keerde door het optreden van de Limburger wel weer een beetje terug.

Dat zag ook NOS-verslaggever Han Kock. Hij volgde Dumoulin de afgelopen weken op de voet, van Jeruzalem tot Rome. "Hij heeft echt indruk op mij gemaakt. Hij was heel stabiel. Vergeet niet: hij is niet één keer buiten de topdrie in het klassement gevallen. Terwijl het een gekkenhuis was deze Giro."

Giorno di Tom

Kock interviewde hem dagelijks. "Ik heb hem in totaal 32 keer voor de camera gehad. Na een paar dagen ging ik weer naar hem toe en terloops zei ik een keer dat we een dagelijks rubriekje hebben in het Sportjournaal, dat Giorno di Tom heet. Oh, zei hij, ik dacht al: waarom moet hij nou ie-de-re dag mij hebben, haha."

Dumoulins Giro d'Italia in quotes

"Maar met Dumoulin is het gewoon zo dat er iedere dag een verhaal met hem te maken is", vervolgt Kock. "Ten eerste is het belangrijk wat hij doet. Hij is de reden dat we in Italië zijn, ook de reden dat het voltallige Nederlandse journaille in Italië is. Want hij kan gewoon de Giro winnen."

'Hij vertelt gewoon dat hij naar de klote is'

"Ten tweede vertelt hij ook altijd veel. En hij is realistisch. Zoals de laatste dagen waarop hij ook gewoon zei dat hij naar de klote was. Hij praat niet in clichés. In mijn ogen is Dumoulin deze Giro doorgegroeid ten opzichte van vorig jaar. Hij heeft niet alleen de tijdrit als wapen, maar is nu ook bergop absolute top. Kortom, een complete ronderenner die door ervaring de komende jaren nóg beter kan worden."

Dumoulin staat pers te woord Team Sunweb

De Dumoulin die hij deze Giro voor zich had, heeft indruk gemaakt op Kock. "Vorig jaar was hij nog vrij onrustig. Was hij aan het ruziën met Quintana en Nibali, aan het bakkeleien met Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, waarom ze hem niet hielpen."

"Hij is nu een heel volwassen renner die precies weet waarmee hij bezig is. Hij was ook ontspannen, zat goed in zijn vel. Hij deed niets met tegenzin, had zin om te presteren."

Verslaggever Han Kock in gesprek met Dumoulin na de derde etappe Team Sunweb

Dumoulins prestaties baarden opzien, niet alleen voor de camera. Hij bleef rustig, reed overal zijn eigen tempo en kon in de zwaarste etappes steeds mee. "Het was qua beklimmingen een hele zware koers", aldus Kock die zag dat het elke dag ook volle bak rijden was.

'Hij gaat de Tour winnen'

"Ook vrijdag in die monsterrit naar Bardonecchia werd Dumoulin gewoon weer vijfde. Net als op de Zoncolan. Nee, ik weet het nu zeker, na deze Giro: hij gaat, mits in vorm en gezond, de Tour de France winnen. Of dat deze zomer al kan, weet ik niet. Ten eerste heeft hij nog niet definitief gezegd dat hij meedoet en ten tweede heeft deze Giro er flink in gehakt. 'We zullen zien', zei Tom bijna dagelijks voor de start. Daar sluit ik me graag bij aan."

STER reclame