Charles Leclerc: de enige F1-coureur die vandaag echt z’n thuisrace rijdt

Aangepast
Charles Leclerc EPA
Geschreven door
Louis Dekker
verslaggever F1

Monaco en Formule 1 horen bij elkaar. De prestigieuze grand prix in het prinsdom beleeft dit weekend z'n 76ste editie en is dé klassieker van het jaar. Voor veel coureurs is het even thuiskomen. "Het is heel fijn hier te zijn. Na Australië, Bahrein, China, Azerbeidzjan en Spanje geeft het een beetje rust", zegt Stoffel Vandoorne.

De Vlaamse McLaren-coureur woont in Monaco en kan deze week in z'n eigen bed slapen, maar de werkdagen zijn toch erg lang. "Elke minuut van m'n agenda is gevuld. Overdag ben ik druk met het team en 's avonds moet ik acte de présence geven bij sponsors, maar dat is geen probleem. Er zijn maar twintig Formule 1-coureurs, dit was m'n droom en het hoort erbij."

Thuis

Veel tijd om van hun appartement te genieten hebben de coureurs dus niet. Soms is dat een bewuste keuze. "Ik kan natuurlijk thuis ontbijten en dineren, maar dat doe ik niet", zegt Daniel Ricciardo. De teamgenoot van Max Verstappen lacht van oor tot oor en maakt de zin grappend af. "Het leven is hier prijzig. Als ik bij het team eet, is het gratis."

Esteban Ocon loopt aan het eind van de werkdag in overall met z'n knalroze racehelm naar zijn scooter. Het is een tripje van luttele minuten, maar handtekeningenjagers zorgen voor vertraging. "Het voordeel is dat ik met mijn helm op niet in staat ben hele gesprekken te voeren, anders kom ik nooit thuis", zegt het Franse talent. Ocon droomt van zijn eerste Formule 1-podium, maar hij beschouwt Monaco niet als zijn thuisrace. "Dat is de Grand Prix van Frankrijk. Déze is voor Charles."

Charles is Charles Leclerc: 20 jaar, generatiegenoot van Max Verstappen, geboren en getogen in de straten van Monte-Carlo. De Sauber-coureur treedt in de voetsporen van Monegask Olivier Beretta, die in 1994 aan de grand prix deelnam.

Charles Leclerc
@Charles_Leclerc
The most special week-end for me this year and probably of my entire career. First ever home GP in @F1. Very proud to be bringing back the Monaco's colour on an F1 grid after 24 years. Special thought to my father & Jules, thank you for everything. See you in... AT HOME 😬🇮🇩
8 maanden geleden

"Het is heel opwindend hier op de grid te staan", zegt Leclerc. "Ik weet nog dat ik als peuter naar de race keek in het appartement van mijn beste vriendje. Ik droomde toen dat ik ooit mee zou doen. Dit weekend komt die droom uit. Ik kan hier wel 24 uur per dag handtekeningen uitdelen en het is een slopend weekend, maar je hoort me niet klagen."

Dat Leclerc een thuisrace rijdt, is een understatement. "Ik woon ongeveer bovenop de start- en finishlijn, dus je kunt wel zeggen dat ik vrij dicht op de baan woon, ja."

Het zal voor Leclerc moeilijk worden potten te breken op het stratencircuit. "Om hier te scoren moet alles kloppen. Je moet hier niet alleen de beste coureur zijn, maar ook een auto hebben waarmee je dat kan laten zien. In een Sauber win je de race niet", legt Max Verstappen de vinger op de zere plek.

Vettel en Hamilton kijken bewonderend naar de verrichtingen van Leclerc EPA

Charles Leclerc is bij Sauber veroordeeld tot gevechten in de achterhoede, maar hij imponeerde met twee puntenfinishes op rij. In Azerbeidzjan kwam hij als zesde over de streep, in Spanje finishte hij tiende. "Ik ben er nog een beetje van in de war", zegt de Monegask. "In Bakoe profiteerde ik van crashes, maar in Barcelona was de auto veel sneller dan we dachten. Ik hoop dat ik de lijn door kan trekken."

Drie op een rij

Leclercs doel is een puntenfinish in Monaco. "Als dat lukt scoor ik drie op een rij. Dat zou fantastisch zijn. Het gaat sowieso steeds beter. Ik voel me meer thuis in de auto dan in de eerste races. Toen was ik eigenlijk alleen maar aan het sturen. Aan de rest kwam ik amper toe."

Leclerc is een van de kroonjuwelen van de Formule 1. Ferrari-coureur Sebastian Vettel zou hem graag verwelkomen als teamgenoot. "Daar heb ik geen bezwaar tegen. Hij is steengoed en verdient een kans. Charles scoort WK-punten met een auto die niet in de punten hoort", strooit de viervoudig wereldkampioen met complimenten.

Ook regerend kampioen Lewis Hamilton steekt de loftrompet. "Het is heel fijn om zo'n megatalent te zien doorbreken. Formule 1 moet de wereldtop van de autosport zijn, maar we weten allemaal dat talent vaak niet genoeg is. Het is een peperdure sport en dat maakt het heel moeilijk, hoe goed je ook bent. Geweldig dat het Charles is gelukt. Dat heeft hij dik verdiend."

STER Reclame