In de Libische stad Zawiyah is de hele dag zwaar gevochten tussen opstandelingen en militairen die loyaal zijn aan kolonel Kadhafi.

De opstandelingen in Zawiyah hebben nog steeds de macht over het centrum nadat ze twee verschillende aanvallen van elitetroepen van Kadhafi afsloegen.

'Rustig en vreedzaam'

Volgens een regeringswoordvoerder is 99 procent van de stad in handen van Kadhafi. Een minister zei dat "in Zawiyah de situatie nu rustig en vreedzaam is. We hopen dat zondag alles weer als vanouds is".

Maar een van de opstandelingen in het centrum van de stad zei tegen persbureau AP dat ze blijven vechten. "We zullen ze op straat bevechten en we geven niet op zolang Kadhafi de macht heeft."

Doden

Er komt weinig informatie uit Zawiyah over het aantal slachtoffers. Een dokter meldt aan persbureau Reuters dat zeker dertig mensen zijn omgekomen, voornamelijk burgers.

De eerste aanval op de stad zo'n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, begon 's ochtends vroeg. Honderden zwaarbewapende militairen trokken met tanks de stad binnen.

Nieuwe aanval

Nadat de opstandelingen die aanval wisten af te wenden, omsingelden regeringsgezinde militairen de stad. Aan het eind van de middag begonnen ze aan een nieuwe aanval.

Er zijn berichten van bombardementen op het centrum van de stad. Ook zouden er tanks vanuit verschillende richtingen Zawiyah binnenrollen.

Een ooggetuige vertelde op de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat er in het wilde weg wordt geschoten en dat hij mensen dood op straat zag liggen. Sluipschutters zouden burgers onder vuur nemen die zich op straat wagen. In de kustplaats Zawiyah wonen zo'n 200.000 mensen.

Ras Lanuf

In het oosten van Libië hadden de opstandelingen meer succes. De plaatsen Bin Jawad en Harawa zouden zijn veroverd. Die liggen op zo'n 500 kilometer van Tripoli.

Ook de strategisch belangrijke havenstad Ras Lanuf, 660 kilometer ten oosten van de hoofdstad, lijkt in handen te zijn van de opstandelingen. Volgens een verslaggever van persbureau Reuters wappert op een grote rotonde in Ras Lanuf de vlag van de opstandelingen. Er is geen spoor van pro-Kadhafi-milities in de stad, zegt de reporter.

'Losbandig legertje'

Wereldomroep-correspondent Hans Jaap Melissen, die vlak bij Ras Lanuf is, zegt dat de opstandelingen weinig georganiseerd zijn. "Wat mij vooral opviel, was de onenigheid tussen de ervaren strijders, zoals de overgelopen militairen, en de jonge mannen." Melissen zegt dat de opstandelingen wel één zijn in hun vastberadenheid om Kadhafi te verdrijven.

"Wij zouden dit een heel losbandig legertje vinden", zei Melissen vanochtend in het Radio 1 Journaal. "Jongeren melden zich bij een checkpoint in de hoop om een wapen te krijgen. Maar het is moeilijk in te schatten hoe 'de andere kant' eruit ziet." Melissen weet niet hoe de Kadhafi-troepen georganiseerd zijn, maar zegt wel dat de opstandelingen "tot nu toe best succesvol zijn."

Explosie

In Benghazi, dat al sinds het begin van de onrust in handen is van opstandelingen, zijn ten minste zeventien mensen omgekomen bij explosies in een wapendepot. Tientallen mensen raakten bij de ontploffing gewond. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend. Artsen zeggen dat de opslagplaats niet is gebombardeerd.

STER reclame