Waarom een Limburger doorslaapt en een Groninger wakker ligt van 3,2

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

In Limburg is vannacht een aardbeving geweest. Deze had een kracht van 3,2 en werd in Zuid-Nederland en België gevoeld. In tegenstelling tot de bevingen in Groningen lijken de Limburgers er niet wakker van te liggen en is er weinig schade. Hoe kan dat?

"Dat heeft allereerst met de diepte te maken waarop de beving plaatsvindt", vertelt Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI. "Een beving van 3,2 op 3000 meter, zoals in Groningen, voel je veel duidelijker dan in Limburg, waar de beving op 12.000 meter diepte was."

Een huis met aardbevingsschade in Groningen

De zwaarste beving in Groningen had een kracht van 3,6, gemeten in het dorp Huizinge in 2012. Tientallen schademeldingen volgden uit de omliggende dorpen. De zwaarste beving in Limburg, en tevens ooit gemeten in Nederland, was in 1992 in Roermond. Die had een kracht van 5,8 aanmerkelijk zwaarder dan in het noorden. Deze werd overigens in heel West-Europa gevoeld en veroorzaakte vooral schade aan oude gebouwen.

Schade in een Limburgse supermarkt na de beving in 1992

Beide bevingen komen tot stand door opgebouwde spanningen in de ondergrond; er volgt een ontlading en dat zorgt voor een beving. "Het grootste verschil tussen Groningen en Limburg is de oorzaak van de bevingen", zegt Evers. "Die in Groningen worden veroorzaakt door menselijk handelen, namelijk gasboringen. In Limburg is er een natuurlijke oorzaak. Daar zijn breuklijnen in de aardkorst."

Magnitude zegt niks over schade

Een beving zo zwaar als die in Roermond zou, hypothetisch gezien, in Groningen veel ellende kunnen veroorzaken. De geschiedenis leert dat een lichte beving zware schade kan veroorzaken. En dat een zware aardschok juist nauwelijks voor ellende zorgt. De kracht van de beving zegt dus niet automatisch iets over de gevolgen.

Gaswinning veroorzaakt de bevingen in Groningen

Nu de overheid heeft besloten te stoppen met gasboringen, zullen ook de aardbevingen in het noorden steeds minder worden, verwacht Evers, "Hiermee neem je de bron van de bevingen weg, dus zal op termijn de grond daar weer tot rust komen."

En ook dat is een groot verschil met het zuiden, want "op de geologische tijdschaal is het te verwachten dat er in Limburg nog tot in de verre toekomst aardschokken zullen zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl