ANP

Het wordt vandaag erg zonnig en warm, mogelijk stijgt het kwik lokaal zelfs tot boven de 30 graden. Vooral in het zuidoosten van het land is daar kans op. Als het ook in De Bilt 30 graden wordt, is de eerste officiële tropische dag van 2018 een feit. Het algemene advies voor vandaag is om je goed in te smeren en veel water te drinken.

Vanwege de warmte nemen verschillende evenementen en organisaties extra maatregelen. Zo adviseert de hockeybond de clubs om extra drinkpauzes in te lassen bij de wedstrijden dit weekend. "Als op een veld een verkoelende bries staat, is een drinkpauze wellicht niet nodig. Maar we raden iedereen gewoon aan geen risico te nemen en bij twijfel een extra drinkpauze in te lassen als de temperatuur boven de 27 graden komt."

Toppers

Bij het optreden van de Toppers vanavond in de Johan Cruijff Arena is een warmteprotocol van kracht. Er wordt extra geventileerd en de buitendeuren blijven open. Ook mogen de bezoekers bij uitzondering een plastic flesje water mee naar binnen nemen.

Vanmiddag al worden weer veel in het roze geklede fans verwacht bij het stadion. De organisatie raadt ze aan om zich niet te warm te kleden, veel water te drinken en uit de zon te blijven.

Hoed mee

De organisatie van het festival Funpop in het Limburgse Horst drukt bezoekers op het hart om zich goed in te smeren en ook voldoende zonnebrand mee te nemen. "Daarnaast is het handig om een pet of hoed mee te nemen om te voorkomen dat de warmte niet te veel naar jullie hoofden stijgt", schrijft de organisatie op Facebook. Verder is gezorgd voor extra waterpunten.

Funpop is een openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke handicap en hun familie, vrienden en bekenden.

Insmeerbar

Ook Dauwpop waarschuwt bezoekers voor de hitte. Gratis drinkwater kan worden getapt bij extra aangelegde waterpunten op het terrein en zonnebrandcrème is tegen een vergoeding te krijgen bij de entree van het festival in Hellendoorn.

Bij het Emporiumfestival in Nijmegen kun je je gratis laten insmeren bij de Baywatch-insmeerbar. Ook belooft dit festival gekoelde en extra geventileerde tenten, freshpoints met gratis deo's, extra veel ijskraampjes en veel schaduwplekken.

De organisatie van de Leiden Marathon geeft op de website tips voor deelnemers. Zo wordt geadviseerd om vandaag niet te proberen een recordpoging of goede tijd neer te zetten en om zelfs helemaal niet aan de marathon te beginnen als je je niet optimaal voelt. Verder adviseert de organisatie de deelnemers regelmatig te drinken en rustig te starten.

Verkoelende nevel

Langs de route zijn extra waterposten geplaatst, waar ook sportdranken worden aangeboden. De brandweer zorgt op sommige plekken voor een verkoelende nevel en na de finish krijg je eerst water en dan pas een medaille.

Ook bij een aantal andere sportieve evenementen, zoals de Marikenloop in Nijmegen, de Vestingloop in Den Bosch en de 8 van Boveneind, worden extra waterpunten geplaatst.

Stilgelegd

De Eemmeerloop, een estafetteloop van 50 kilometer rond het Eemmeer, is na 30 kilometer stilgelegd vanwege de warmte. Volgens een deelnemer zouden verschillende renners onwel zijn geworden en waren er drie personen ernstig aan toe.

Hooikoorts

Hooikoortspatiënten gaan een zware tijd tegemoet. De piek van het graspollenseizoen start dit weekend. Door het warme weer in mei is dat negen dagen eerder dan gebruikelijk.

Het droge, zonnige weer zorgt ervoor dat de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk zal stijgen. Ook het aantal pollen in de lucht van de weegbree en zuring nemen toe en kunnen klachten veroorzaken. De piekperiode duurt waarschijnlijk tot eind juni.

Ruim twee miljoen mensen zijn gevoelig voor graspollen.

STER reclame