Anema: je kan er vergif op innemen dat het mij flink dwarszat

Jillert Anema ANP

Jillert Anema en zijn schaatsers zitten zonder sponsor. Niet omdat de geldschieter het zat was, maar omdat de coach het zat was. Samen met de coach vertrekken veertien schaatsers, onder wie Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Carien Kleibeuker. Anema geeft een toelichting.

Wat is er precies gebeurd?
"Wij hebben in het afgelopen seizoen helemaal toegewerkt naar de Olympische Spelen en daarbij merkte ik eigenlijk wel dat de organisatie gerestyled moet worden. Daar zijn we mee aan de gang gegaan. Gaandeweg dat proces kreeg ik het idee: ik wil linksaf, maar ondertussen gaan we rechtsaf. Daar heb ik mij suf over gepiekerd en gesprekken over gevoerd. Tot ik op een gegeven moment dacht: dit komt niet goed. Daarom heb ik de samenwerking opgezegd."

De organisatie moest gerestyled worden, wat bedoel je daarmee?
"Normaal gesproken zou ik met een manager willen werken die allerlei zaken bij mij weghaalt, zodat ik mij kan focussen op het sporttechnische gedeelte. Iedereen was het erover eens dat dat moest, Dan zeg je: 'We moeten het op deze manier doen'. Dan komt de reactie: 'Nee, we moeten het niet op die manier doen, we moeten het zo doen'. Dan probeer je je te laten overtuigen. Maar dat kost mij m'n nachtrust. Ik lag mij suf te piekeren. Ik dacht: dit komt niet goed. Je kan er vergif op innemen dat het mij flink dwarszat."

Was er verschil van inzicht hoe de ploeg eruit moet zien de komende vier jaar?
"Voor mij is het heel belangrijk dat deze schaatsploeg er over vier jaar ook nog is. Dat-ie er over acht jaar als het ware nog is. Het is een langetermijnvisie die ik heb. Zoals het nu is, werkt misschien wel eventjes, maar intussen denk ik dat er op die manier van de winter niet hard gereden zal worden. En daar word ik weer op afgerekend."

Was ruzie ook een reden voor de breuk?
"Daar herken ik mij helemaal niet in. Dat is ook wat mij stoort in de berichtgeving. Je hebt vier jaar met elkaar samengewerkt op een heel plezierige manier. Ook met de mensen van Clafis. Dat deel wil je ook graag belicht zien. Dat je Bert (Jonker, red.) en Clafis bedankt voor die vier jaar."

Ging het ook mis vanwege geld?
"Ik had geen inzicht in het budget, dus ik kan er ook moeilijk een oordeel over geven."

Blijft het team bij elkaar?
"Het is de bedoeling dat het hele team meegaat naar een nieuwe sponsor, maar die nieuwe sponsor hebben we nog niet gevonden. Ik heb al wel een toezegging voor een substantieel bedrag zodat we zeker weten dat het team door kan. En zojuist heb ik ook weer een bericht gekregen van een bedrijf dat graag wil weten wat ons schaatsteam te bieden heeft. Daar ga ik op gesprek. Het is belangrijk dat we snel geldstromen gaan generen want de sporters zitten nu natuurlijk zonder inkomen."

De laatste tijd is gebleken dat sponsors niet staan te springen voor het schaatsen. Maakt dat je ongerust?
"We zijn nu zes keer een nieuw team begonnen. Ik zie het probleem eigenlijk niet. Ik heb de afgelopen nachten weer goed geslapen."

STER Reclame