Tom Dumoulin
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin: ik had de benen niet om Froome te volgen

Wat er vrijdag in de Giro gebeurde, gaat de geschiedenisboeken in als de etappe waarin Chris Froome een monstersolo voltooide. Tom Dumoulin zag de Brit demarreren op de Finestre, op tachtig kilometer van de finish, en zag hem vervolgens niet meer terug. "Ik denk dat ik gewoon heel goed reed. Maar hij reed supergoed", sprak Dumoulin na de finish.

Froome liep, nadat Simon Yates al door het ijs was gezakt, in het restant van de etappe zoveel uit dat hij ook Dumoulin passeerde in het klassement en zelfs de roze trui overnam.

De eerste reactie van Dumoulin: "Ja... Verschrikkelijke dag. Sky was erg sterk vandaag. Er was niks aan te doen. Ik had de benen niet om te volgen."

Dumoulin over bizarre rit waarin Froome macht grijpt

De Nederlander, die lang virtueel in de roze trui reed, wist dat de Brit iets van plan was. "Ik wist dat ze met iets speciaals bezig waren vandaag. En hij houdt het vol."

'Dalen als een oude oma'

Dumoulin wilde zichzelf naderhand maar één ding verwijten: "In de afdaling heb ik twee keer de keuze gemaakt om op Reichenbach te wachten. Omdat hij nog wilde rijden met mij. Dat is achteraf misschien een verkeerde keuze geweest. Want ik rijd natuurlijk net zo hard naar beneden als Froome. En die Reichenbach daalde als een oude oma."

Doordat Dumoulin wachtte, samen met Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz, kon Froome verder uitlopen. "Misschien had ik niet moeten wachten, maar dan had ik alles in m'n eentje moeten doen. Misschien was dat achteraf beter geweest, maar achteraf is het mooi wonen."

Nog kansen morgen?

De achterstand van Dumoulin was 28 seconden op Yates, het is nu 40 seconden op Froome. Zaterdag wacht de laatste bergetappe van deze Giro, wederom met aankomst bergop. "Dat wordt wel heel moeilijk. Of ik blijf vechten tot Rome? Zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl