Reuters
NOS NieuwsAangepast

#Hometovote: Ieren vliegen naar huis om te stemmen over abortuswet

Meer dan drie miljoen Ieren mogen vandaag stemmen over versoepeling van de abortuswetgeving. Duizenden van hen komen er zelfs speciaal voor over vanuit het buitenland. De Ieren die van over de hele wereld terugkeren naar hun moederland, gebruiken op sociale media de hashtag #hometovote (naar huis om te stemmen).

Op het vliegveld van Dublin komen voor-en tegenstanders aan:

Speciaal naar Ierland om te stemmen bij abortusreferendum

Ciaran Gaffney vloog vanuit Argentinië naar Ierland voor het referendum. "Mijn vlucht van 13 uur valt in het niet bij de 1 uur durende vlucht die je zus, vriendin, buurmeisje, moeder, collega of welke Ierse vrouw dan ook heeft genomen de afgelopen 35 jaar", schrijft hij op Instagram.

Hij refereert daarmee aan de reis naar het Verenigd Koninkrijk die Ierse vrouwen hebben gemaakt omdat daar de abortusregels soepeler zijn.

In Ierland is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Op een illegale abortus staat een celstraf van maximaal 14 jaar. Dat staat in een amendement dat na een referendum in 1983 in de Ierse grondwet werd opgenomen.

Als de meerderheid van de kiezers stemt voor het intrekken van dat amendement, komt de Ierse regering met soepelere abortusregels. Vrouwen zouden dan tot 12 weken in de zwangerschap altijd een abortus kunnen krijgen.

Een Ierse die in Canada woont, schrijft op Twitter: "Last minutevlucht van Vancouver naar Londen: 1500 dollar, reistijd: 15 uur, intrekken van het amendement: onbetaalbaar, mijn moeders reactie: ook onbetaalbaar".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl