Sergio Ramos op de training van Real Madrid Getty

Real Madrid kan morgenavond voor het derde jaar op rij beslag leggen op de Champions League als in Kiev de finale wordt gewonnen van Liverpool. Drie keer de belangrijkste Europese beker op rij winnen, we moeten terug naar de jaren 70 om dat terug te vinden in de geschiedenisboeken. Eerst was het Ajax en daarna herhaalde Bayern München dat kunststukje.

Edwin Winkels is al decennia correspondent in Spanje en is kritisch op Real. "Dat ze weer in de finale staan, komt vooral door fouten van ploegen als Manchester City, PSG en Barcelona. Zij zijn op basis van één slechte wedstrijd uitgeschakeld. We kunnen niet zeggen dat Real overheersend en ongelooflijk voetbal speelt", zegt hij.

Strafschop

Ook zakte Real dit seizoen bijna door het ijs tegen Juventus. "Maar ze hadden het geluk dat ze een penalty kregen. Tegen Madrid over twee wedstrijden moet je zo oppassen, ze benutten hun kansen zo goed."

Trainer Zinedine Zidane onderstreepte indirect deze week de woorden van Winkels. "Ik denk dat dit de zwaarste finale voor ons gaat worden. We moeten zeker niet denken dat Liverpool zwakker is dan de teams die we in de voorgaande jaren troffen, integendeel zelfs."

Zidane: hoe kun je zoiets tegen mij zeggen?

In 2016 versloeg Real Madrid stadsgenoot Atlético Madrid in de finale van de Champions League na strafschoppen. Vorig seizoen was Real veel sterker dan Juventus (4-1).

Spaanse competitie

Zo goed als Real de laatste jaren in Europa presteert, zo moeizaam gaat het in de Spaanse competitie. "Cristiano Ronaldo is nog maar twee keer kampioen geworden met Real, terwijl hij de Champions League dus al drie keer won."

Vinden ze in Madrid Europees succes soms belangrijker dan nationaal succes? "Nee, want met zeventien punten achter Barcelona en ook achter Atlético Madrid derde worden is redelijk vernederend. Het is dus ook zo dat als de Champions League-finale niet gewonnen wordt, het crisis is..."

Versterkingen

Champions League of niet; het team zal hoe dan ook vers bloed krijgen. "De leiding ziet ook wel in dat de ploeg te onregelmatig en onbetrouwbaar is. Cristiano Ronaldo moet voorin alles alleen doen. Er moet meer in de breedte komen. Gareth Bale en Karim Benzema hebben we dit seizoen niet gezien. Daarom wordt Neymar genoemd als versterking."

STER reclame